Masarykova socha přestála druhou světovou válku. V roce 1998 ji od jihlavské školy někdo ukradl

18. listopad 2021

Základní škola TGM v Jihlavě letos slaví 90 let od svého vzniku. O jméno prvního prezidenta ve svém názvu v minulém století na nějaký čas přišla.

Základní škola TGM byla vybudovaná jako jubilejní k 80. narozeninám prvního československého prezidenta. „Slavnostní otevření proběhlo 30. srpna 1931 za přítomnosti tehdejšího ministra školství, kterým byl pan Krčmář,“ říká ředitelka školy Andrea Frolíková. Škola měla sloužit českým dětem. V té době byla Jihlava z velké části německá.

Socha Masaryka

K otevření školy také ministerstvo věnovalo odlitek sochy Tomáše Garriguea Masaryka od sochaře Jana Štursy, jejíž originál dodnes stojí v budově Parlamentu České republiky. „V roce 1938 ji poprvé svrhla německá mládež. Ještě téhož odpoledne sochu znovu postavili na podstavec,“ říká ředitelka školy s tím, že o dva měsíce později byla socha znečištěna asfaltem.

Dobová fotografie sochy TGM před jihlavskou Masarykovou školou

Poté už byla z podstavce odstraněna. „Byla přechovávána u pana Hurdy. V roce 1990 byla znovu věnována této škole,“ popisuje další osudy sochy Andrea Frolíková. Po osmi letech sochu někdo ukradl a dodnes nikdo neví, kde skončila.

Markéta Pfeiferová a Andrea Frolíková, zástupkyně a ředitelka ZŠ TGM v Jihlavě

Z budovy školy se ztratil i nápis ze základního kamene, který uváděl, že pozemek věnovala Česká školská matice. „Máme v plánu osadit základní kámen mramorovou deskou v černé barvě se stříbrným nápisem, kde budou všechna důležitá data,“ říká zástupkyně ředitelky Markéta Pfeiferová.

Spustit audio

Související