Marie Kinsky: Všichni mi říkali, ať neblbnu, když jsem stěhovala KoresponDance do Žďáru nad Sázavou

4. červenec 2014

Marie Kinsky se rozhodla taneční festival, který probíhal v Praze a v Brně, po čtyřech úspěšných ročnících přestěhovat do Žďáru nad Sázavou. Dala slovo a dodržela ho. Na loňském prvním ročníku ve Žďáře napočítali 1000 návštěvníků. „To není špatné, že?“ ptala se v Tandemu Tamary Peckové.

„Těšte se na hodně nabitý program. Na jednodenním festivalu bude k vidění jedenáct představení. A když budete mít chuť, stihnete je všechny. Akce, které trvají dvacet minut, vystřídá představení trvající dvě a půl hodiny. Všechna jsou multižánrová, není to čisté divadlo, není to čistý tanec, najdete i prvky nového cirkusu,“ zve na žďárský zámek, na festival KoresponDance Marie Kinsky.

Celý program začne ale na druhém konci města, na Farských humnech. „To bude velké překvapení. Uvidíte, co se vše se dá dělat s koly. To jsou hodně talentovaní místní lidi, kteří na tom kole budou tancovat. Postupně se budeme přesouvat po cyklistické stezce až na Pilskou nádrž, kde se bude otevírat volnočasový areál,“ zve trochu tajemně na KoresponDance paní Kinsky.

Představení na střeše garáže

Cestou z parku na Farských humnech na Pilskou nádrž uvidí lidé, kteří mohou jít pěšky, ale také jet na kolech, hned několik představení. Jedna zastávka bude za Domem kultury, ve scénu se promění garáž za zimním stadionem, tančit se bude také na fotbalovém stadionu. Na projížďce se podílí dvacet performerů z různých koutů České republiky i ze světa.

„Krátká představení na různých místech. Je to pro žďárské, aby vnímali místa, která dobře znají, trošku jinak. Není to nutné, ale je lepší na Farská humna přijet na kole,“ radí Marie Kinsky.

Letos poprvé také proběhl příměstský tábor KoresponDance. Přihlásilo se 35 dětí. Zaměřen byl na divadlo, tanec a hudbu. „Je to radost. Nejsme tolik známí ve Žďáře. Bylo to ve spolupráci se žďárskou hudební školou. Všichni zkoušeli všechno, hudbu, divadlo i tanec. Děti viděly, jak pracují profesionálové. Výsledek jejich týdenní práce návštěvníci festivalu také uvidí. V 15 hodin. A o čem bude? Nechte se překvapit,“ směje se Marie Kinsky.

Muzeum nové generace začneme stavět v polovině července

Paní Marie Kinsky se celý život pohybuje mezi tanečníky, sama ještě před čtyřmi lety tančila, je taneční pedagožka, se spoustou účinkujících se zná osobně. „16 let působím v České republice, založila jsem Centrum choreografického rozvoje, díky tomu se tanečníky do Žďáru nad Sázavou daří dostat.“

Rodina Kinských ke Žďáru nad Sázavou patří. Paní Marie si přeje, aby místní byli pyšní na své město tak jako ona. Se svým mužem Constantinem proto už v polovině července začnou budovat Muzeum nové generace.

„Chceme, aby návštěvník rozuměl tomu, kde je. Žďárská historie je hodně zajímavá, hodně bohatá. Aby porozuměli, co je Žďár, co je to za místo. Není to malé město. Od 13. století to bylo taky centrum Evropy. Vše, co se ve Žďáru dělalo, bylo ve spolupráci a komunikaci s celou Evropou. To není malé město,“ zve do vznikajícího Muzea nové generace jeho zakladatelka Marie Kinsky.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.