Manželé Mokří si na farmě v Pošné plní sen. Vyrábějí holandský sýr

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sýr Gouda, zrání

Ve vesničce Pošná nedaleko Pacova na Pelhřimovsku několik let hospodaří manželé Antonín a Markéta Mokří.

Koupili polorozbořený statek, ve kterém dnes nejen žijí, ale také chovají krávy, pěstují pro ně krmení a vyrábějí mléčné výrobky. Ty si pak každý může koupit mimo jiné i ve veřejné lednici. 

„Pocházíme od Kolína z vesnic, manželka je ze statku, moji rodiče taky byli ze statku,“ říká Antonín Mokrý. Dodává, že jeho i manželčini rodiče od sedlačiny utekli, a je od jejich plánů spíš odrazovali. Po zkušenostech s prací pro soukromníka i v družstvu, se Antonín ale rozhodl, že chce pracovat na svém a pro sebe. Dalším důvodem také byla touha po kvalitních potravinách. „Byl to manželův sen, tak aby v tom nebyl sám,“ vyjadřuje s úsměvem svou podporu manželovi Markéta Mokrá.

Pro recept na Goudu si Antonín a Markéta Mokří jeli do Holandska

Od začátku chtěli manželé Mokří vyrábět sýr. „Začali jsme čerstvým sýrem, co nám poradily babičky,“ říká Antonín. Zpočátku mléko kupovali, dnes chovají své krávy, a na blízkých pozemcích pro ně pěstují krmivo. Po čerstvém sýru se manželé pustili i do Goudy. Pro recept a rady si zajeli do Holandska. „Ťukali jsme na dveře u farem, až se nás jedni farmáři ujali. Jezdíme tam do dneška,“ říká Antonín Mokrý, a ukazuje pětikilogramový bochník vyzrálé Goudy.

Lidé přijdou, ani si vás nevšimnou, a jdou rovnou k lednici

Z mléka manželé Mokří vyrábějí nejen sýry, ale i jogurty, jogurtová mléka nebo tvaroh. Markéta Mokrá dodává, že i džemy do jogurtů si vyrábějí sami bez jakékoli chemie. To vše si zájemci mohou koupit buď ve stánku na farmě při nedělním prodeji, nebo kdykoli ve veřejné lednici. Tu ve dvoře instalovali podle rakouského vzoru.

Lidé mohou přijít, vybrat si výrobky, a do pokladničky zaplatit částku, která je uvedená pod každou sklenicí nebo kelímkem. „Je to poměrně oblíbený. Potkáváte na dvoře cizí lidi, a ti už si vás ani nevšimnou, jdou rovnou do ledničky,“ směje se Antonín Mokrý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.