Malý krokodýl z Anglie přicestoval do Jihlavy v bedně se slámou. Cesta trvala dva dny

30. listopad 2020

Jihlavská zoologická zahrada má několik nových zvířat. Od mladého krokodýla přes opici až po zajímavého ptáka.

Všechna zvířata pocházejí ze zoologických zahrad v Anglii a Skotsku, kam si pro ně museli zaměstnanci ZOO sami zajet. Cesta to byla velmi náročná.

„Transporty bývají kombinované. Většinou se spojíme s kolegy z jiných zoologických zahrad, jestli něco nepotřebují převézt,“ říká Simona Kubičková z jihlavské zoologické zahrady, která se posledního transportu zvířat zúčastnila.

Dodávka z Jihlavy jela přes Německo, Francii a Anglii až do Skotska. Cestou se zastavovali v různých zoologických zahradách, a některá zvířata převezli jen mezi nimi. Komunikace mezi zahradami, stejně jako nabídkový systém zvířat je velmi promyšlený, a podrobně připravovaný.

Krokodýla před cestou nastříkali speciálním ochranným sprejem

Jihlava tak získala mladého krokodýla siamského, klokánka, opice guerézy, ptáka čáju obojkovou a ježka ušatého. Nejzajímavější byl určitě převoz krokodýla ze speciálního zařízení pro chov krokodýlů na jihu Anglie.

„Krokodýla jsme převáželi v bedně vyslané slámou. Dostal tam PET láhve s teplou vodou, aby mu to vyhřívaly. V zoologické zahradě ho nastříkali speciálním sprejem,“ říká Simona Kubičková s tím, že krokodýl nebyl pod sedativy, měl ale kvůli bezpečnosti své i lidí zafixovanou čelist.

Opice dostaly cestou na svačinu mrkev a brokolici, čája měla salát

Krokodýl vydržel dva dny cesty do České republiky bez jídla. Ostatně všechna zvířata dostala krmení ještě před odjezdem ve svém domovském zařízení.

Ale například opice nebo čáju bylo třeba krmit cestou. „Dělali jsme přestávky, abychom zvířata zkontrolovali a nakrmili. Gueréza dostala mrkev a brokolici, čája salát,“ říká dále Simona.

Zvířata jsou umístěná v karanténě. Je třeba zjistit, zda jsou v pořádku

Do Jihlavy dodávka dorazila v noci, ale nikdo nešel hned spát. Zvířata bylo třeba umístit do ubikací. Zatím budou v karanténě.

„Je třeba zkontrolovat, jestli jsou zvířata po cestě v pořádku, potom je budeme moc vypustit do ubikací, kde je už uvidí návštěvníci,“ dodává Simona Kubičková.  

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.