Malování mandal pomůže vyčistit hlavu. Stačí k tomu jen papír a pastelky

Potřebujete ze sebe dostat emoce? Chcete si srovnat myšlenky nebo se prostě jen uklidnit? Vezměte pastelky a namalujte si mandalu. Mandaly jsou staré tisíce let a pracovali s nimi třeba staří Tibeťané, Indové, ale i indiáni. Lenka Losertová z Humpolce tvoří mandaly už léta a učí lidi s nimi pracovat.

„Já jsem absolvovala kurz psychografie, kde jsem začala malovat jediná do kruhu obrázky, vůbec jsem nevěděla, co to je,“ vzpomíná na své první setkání s mandalami Lenka Losertová. Tehdy jí vedoucí kurzu řekla, že kreslí mandaly, že mají stoprocentní energii, a že by bylo škoda toho nevyužít. Své mandaly tvoří od středu a postupně kružnici po kružnici přidává ornamenty různých barev. Každá mandala je jiná, každou kreslí jen tak z volné ruky. Na bílý papír si jen předkresluje kružnice. Používá akvarelové pastelky pro jejich širokou škálu odstínů.

Mandaly jsou všude kolem nás. Stačí se podívat na květy, plody, pavučiny

Mandala znamená v překladu ze sanskrtu kruh a nemusí být vytvořená člověkem. Vidíme je všude kolem sebe v podobě květů, pavučin, letokruhů nebo plodů, jen si jich nevšímáme. A tady je vlastně podstata práce s mandalami. Člověk se učí soustředit, nemyslet na spoustu věcí najednou. Vezměme si třeba velmi oblíbené antistresové omalovánky. Mnohé z nich jsou právě ve tvaru mandal. Podle Lenky Losertové je vymalovávají nejčastěji lidé, kteří pracují hlavou. Při vybarvování malinkých políček se uklidňují a v různých barvách vypouštějí své emoce. „Tam je třeba hodně červené, to jsou emoce, nebo když je tam modrá, tak ta v nás vzbuzuje klid, ale znamená to taky, že člověku chybí, že je v pohybu a měl by jít do klidu,“ říká Lenka Losertová.

Vystavujte si jen mandaly, které jste malovali z radosti

Mandalu, ve které se člověk vymaluje z nějakých starostí, by měl hned potom vyhodit a ne si ji jako výtvarné dílko schovávat nebo dokonce vystavovat. „Navštívila jsem třeba dětský domov, kde ty dětičky malovaly, byla tam malá holčička, a namalovala mandalu skoro celou černou, jenom takové malé kolečko žluté, chybělo jí to sluníčko v životě. Paní vychovatelka řekla: Ty máš krásný obrázek, já ti ho dám nad postýlku,“ vzpomíná Lenka Losertová. Tehdy vychovatelku poprosila, aby obrázek ve vhodné chvíli vyhodila a poradila jí, aby vzala děti do přírody a pak je nechala malovat obrázky z radosti. Ty už si mohou vystavit.

Mandaly mohou uklidnit při práci, pomoci urovnat vztahy

Lenka Losertová také maluje mandaly, které mají určité emoce pomoci vyvolávat. „Malovala jsem jednomu pánovi, který se v kanceláři necítil dobře, chtěl něco, aby se mohl soustředit. Pak i jedné paní, dokonce jí to podnik zaplatil, a ona říkala, jak se jí krásně urovnal vztah s vedoucí, jak se zklidnila,“ dává další příklady ze své praxe.

Mandaly může malovat každý, a nemusí to být zdatný výtvarník. Dogmatem není ani pravidelná mandala. Někdo je maluje asymetrické. „Malujte si ty obrázky, jak to cítíte, protože z toho budete mít radost, že je to vaše dílo,“ vzkazuje Lenka Losertová.

Spustit audio