Malířky, které vystavuje havlíčkobrodská galerie, v učebnicích nenajdeme

Letos najdeme v našich dějinách dvě výročí s kulatou číslovkou sto, která jsou důležitá pro ženy.

Jde o volební právo žen a také o možnost studovat na vysoké škole. Kurátorka Daniela Růžičková z havlíčkobrodské Galerie výtvarného umění se rozhodla právě těmto dvěma výročím věnovat výstavu skupiny ženských malířek ze začátku dvacátého století.

Femme Fatale

Pro expozici Femme Fatale – české umělkyně s pařížskou zkušeností vybrala osm malířek a dvě sochařky, které mají společnou jednu věc - na začátku dvacátého století pobývaly v Paříži. Většina z nich díky půlročnímu stipendiu nabízenému Akademií výtvarných umění po dokončení studia.

Známější jména výstavy patří česko-rakousko-německé sochařce Mary Duras nebo Zdeňce Braunerové, malířce, autorce textů o soudobém umění i organizátorce uměleckého životu na přelomu 19. a 20. století. Po životě a díle ostatních žen bylo třeba pátrat, v učebnicích ani jinde totiž jejich jména nenajdeme. „Jak jsem se začala zajímat o jednu, objevil se mi celý ten příběh. Zjistila jsem, že Věra Jičínská měla ateliér s Martou Jiráskovou a Mary Duras, a přitom se ukázalo, že se do Paříže dostaly díky stipendiu z akademie, tak jsem pátrala po dalších, které tam vystudovaly, a objevila jsem Miladu Marešovou, Vlastu Vostřebalovou Fischerovou a další,“ usmívá se Daniela Růžičková, která téma na společnou výstavu neznámých umělkyň nosila v hlavě dlouhou dobu.

Umělecká elita

V Paříži se umělkyně ve dvacátých a třicátých letech dostaly mezi tehdejší uměleckou elitu, nasávaly vlivy moderního malířství a jejich tvorba z té doby to dokazuje. Obrazy Vlasty Vostřebalové Fischerové vypadají jako by předběhly svou dobu snad o padesát let, Marie Galimberti Provázková se svou tvorbou může zařadit po bok svých vrstevníků Cézanna či Modiglianiho. Julie Mezerová Winterová měla v Paříži dvě samostatné výstavy a podobně dcera Aloise Jiráska Božena Jelínková Jirásková vystavovala několikrát na pařížském podzimním salonu.

 

Výstava Femme Fatale bude v havlíčkobrodské Galerii výtvarného umění k vidění do konce března. Jednotlivé životní osudy všech vystavených malířek a sochařek přiblíží komentovaná prohlídka ve středu 20. března v 17 hodin.​

Spustit audio