Ledová vína jsou jako dezert
Společně se slámovými víny jsou totiž velmi sladká, takže se určitě nehodí k celovečernímu popíjení. V Tandemu o tom mluvil vinař a sýrař Pavel Staněk.
A složil poklonu poctivým vinařům, kteří nabízejí kvalitní vína. Získat je totiž není legrace, naopak. U ledových vín musí majitelé vinic počkat na mrazy, nejlépe pod -7°C, až hrozny přemrznou a tím získají sladkost. Pak je opatrně očesat, slisovat, nechat zkvasit, uležet… hrozny slámového vína se zase suší na slaměných rohožích. Je to vzácný nápoj, a tomu odpovídá i cena jedné lahve, cca 500 Kč. Pozor na podvodníky, v dnešní době chuť na ledová vína vzrostla, a tak se je ledaskdo snaží napodobit, např. osladí a zchladí levné krabicové víno. Buďte tedy opatrní a pečlivě sledujte, co kupujete.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.