Ledová vína jsou jako dezert

6. prosinec 2011

Společně se slámovými víny jsou totiž velmi sladká, takže se určitě nehodí k celovečernímu popíjení. V Tandemu o tom mluvil vinař a sýrař Pavel Staněk.

A složil poklonu poctivým vinařům, kteří nabízejí kvalitní vína. Získat je totiž není legrace, naopak. U ledových vín musí majitelé vinic počkat na mrazy, nejlépe pod -7°C, až hrozny přemrznou a tím získají sladkost. Pak je opatrně očesat, slisovat, nechat zkvasit, uležet… hrozny slámového vína se zase suší na slaměných rohožích. Je to vzácný nápoj, a tomu odpovídá i cena jedné lahve, cca 500 Kč. Pozor na podvodníky, v dnešní době chuť na ledová vína vzrostla, a tak se je ledaskdo snaží napodobit, např. osladí a zchladí levné krabicové víno. Buďte tedy opatrní a pečlivě sledujte, co kupujete.

0:00
/
0:00
Spustit audio