Láska k ilustracím známé malířky přerostla v dlouholeté přátelství. Sběratelka z Polné vzpomíná na Marii Fischerovou Kvěchovou

17. říjen 2023

Už se vám někdy obraz líbil tak, že jste prostě museli poznat jeho autora? Před více než padesáti lety se to stalo Ludmile Vomlelové z Polné. Zamilovala se do tvorby malířky Marie Fischerové Kvěchové. Ta ilustrovala například Babičku Boženy Němcové, ale i říkadla pro děti. Už víte? Ano jsou to ty krásné okaté dětské tvářičky.

"Když jsem nastoupila do první třídy, tak se nám dostaly do rukou Poupata. Začala jsem si obkreslovat," vzpomíná na své první setkání s obrázky Marie Fischerové Kvěchové Ludmila Vomlelová. Odhodlání známou malířku vyhledat přišlo o pár desítek let později. "Vdala jsem se, narodil se mi první syn. V tom šedesátém osmém roce jsem se pokusila zjistit její adresu," říká, a ukazuje starý na stroji psaný dopis, ve kterém jí Svaz výtvarných umělců adresu sděluje. Malířce napsala a brzy dostala odpověď.

K prvnímu osobnímu setkání došlo za rok. "Jedno odpoledne jsme se ocitli v Černošicích," vzpomíná. "Viděli jsme drobnou ženu s hadicí, jak kropila záhony. To byl první dojem." Marie Fischerová Kvěchová provedla Ludmilu Vomlelovou s rodinou po celé vile. Došli i do ateliéru se spoustou typických obrazů. "Zavřu oči a vidím to," dodává, a ukazuje celou sbírku pohlednic, dopisů, fotografií, novinových článků a knih, vše o milované malířce. "Toto je první dopis, který jsem od ní dostala."

Když československý rozhlas v roce 1969 vysílal rozhovor s Marií Fischerovou Kvěchovou v pořadu A léta běží, vážení, vypůjčila si Ludmila Vomlelová magnetofon, a pořad si nahrála. Po smrti malířky byla v kontaktu s její dcerou a doma jako poklad uchovává darovaný originál jednoho z obrazů.   

Spustit audio