Kuřecí placičky

Když přemýšlím nad recepty na placičky, vždycky je to jídlo bezmasé. Zkusme je ale z masa, tentokrát kuřecího.

Ingredience
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 vajíčka
  • 1 cibule
  • 3 plátky krůtí šunky
  • hladká mouka
  • mléko na zředění
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • (dle chuti i sýr nebo zelenina)

U nás doma jsou na prvním místě placičky květákové, oblíbené jsou i brokolicové, špenátové, mrkvové nebo z červené čočky a ovesných vloček – možností je spousta. Není ale vůbec žádný problém připravit i masovou variantu jakýchkoli placiček.

Základem je kuřecí maso – to nakrájíme na menší kousky, takové miniaturní řízečky. Do mísy rozklepneme 2 vajíčka a rozšleháme. Osolíme a opepříme a společně s moukou a mlékem vyšleháme jemné těstíčko. Nakrájíme si na kousky také cibuli a šunku na kostičky.

Teď přidáme do těstíčka kuřecí maso, šunku i cibuli, lžičku hořčice a přidáme něco zeleného – čerstvou pažitku nebo jiné bylinky. Lžící nabíráme a na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme placičky. Osmažíme dozlatova a můžeme podívat s brambory, křupavým chlebem nebo i samotné.

autor: dak

Související

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.