Kromě klů mají sloni jenom 4 zuby, všechno jsou to stoličky

I sloní kly jsou vlastně zuby. U slona afrického najdete kly u samců i samic, i když u samců jsou o mnoho větší. U slona asijského je to trochu jinak. Kly mají samci, a samice je mají drobné nebo je nemají vůbec.

Největší kel slona afrického měřil přes tři metry a vážil něco přes 100 kilogramů. U některých vyhynulých slonů, u mamutů nebo mastodontů mohly kly dosahovat až délky kolem pěti nebo šesti metrů a hmotnosti několika set kilogramů.

Jde o přeměněné a velice prodloužené řezáky z horní čelisti. O mnoho víc zubů už u slona nenajdeme. V tlamě už má jen další čtyři. Dva jsou nahoře a dva dole a všechno jsou to stoličky.

Ty navíc rostou ve směru zezadu dopředu a nové zuby postupně vytlačují ty staré. První zuby u slonů mají velikost krabičky od sirek. Ty za život vymění celkem pětkrát. Poslední zuby, které sloni vymění, mají velikost cihly.

Ty poslední, šesté stoličky, dospělým slonům rostou ve věku od třiceti let výše. Protože se sloni příliš nedívají na to, čím se živí, drtí jak silné větve nebo kmeny stromů, tak různé traviny a rostliny včetně písku a kamínků, bývá obroušení nebo vypadnutí těchto posledních šestých zubů i příčinou sloní smrti. Ta nastává většinou mezi padesátým a šedesátým rokem, právě tehdy, když už slon nemá na čem kousat a umírá hlady.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související