Samice ropuch fungují při páření jako taxi pro samce, do rybníka si své rytíře vezou na zádech

Pomalu začíná jaro, a  to znamená, že se začínají probouzet různí obojživelníci. A ti často migrují přes silnice do rybníků, tůní a kaluží, ve kterých se rozmnožují.

Možná jste si i vy všimli, že okolo některých cest přibyly zvláštní zábrany. Ty mají žáby a čolky ochránit. Různým druhům obojživelníků totiž trvá různě dlouhou dobu, než silnici překonají. A cesta do rybníka tak pro ně může být velmi nebezpečná.

Takto velký a nápadný je vždycky zejména ten tah obojživelníků směrem k rybníkům, kde se rozmnožují. Když pak dospělé žáby a čolci vodu opouští, rozptýlí se do více dnů a není to tak nápadné.

V létě nastává ještě jeden tah, který je naprosto nenápadný a přitom také masový. To jsou malinkaté žabičky a malinkatí čolci, kteří za deštivých letních dnů opouštějí vodu a vydávají se na svoji suchozemskou pouť.

Během letní migrace můžete vypozorovat jednu zajímavost. Samice ropuch si s sebou nesou i jakýsi batoh. Někteří samci ropuch se nechají od samic dovést k rybníku jako na koni.

Na první pohled toto chování vypadá trošku vychytrale a my lidé bychom řekli, že samci nic nedělají, jenom se nechají k rybníku odvést samicemi, se kterými se ještě spáří. Tak to ale úplně není. Samice ropuch, které si samce vezou na zádech, totiž dobře ví, co dělají. Do vody si totiž vezou rovnou svého rytíře a bodyguarda a zároveň otce svých mláďat. Dospělých ropuších samic je totiž vždycky méně než samců, a ti jsou často natolik rozvášnění, že se vrhají hromadně na vše, co se hýbe.

Taková ropucha, která svého ropušího rytíře nemá na zádech, se tak vystavuje tomu, že ji ostatní rozvášnění samci utopí, protože nemá žádného obránce.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související