Výreček malý je naší nejvzácnější sovou, při spánku připomíná ulomenou větev

Výreček je opravdu drobný. Váží zhruba 70 -85 gramů, výjimečně až 100 gramů. Jeho rozpětí křídel je 45 -65 centimetrů. A Vypadá jako zmenšenina výra.

Vzhledem se výreček výrovi dost podobá. Na hlavě má podobné výrůstky z peří, které vypadají jako ouška. Ušní otvory mají oba na boku hlavy.

Česká republika patří k severní hranici jeho výskytu. Proto se u nás vyskytuje velmi vzácně. Výrečci malí patří mezi tažné sovy, obývají jih Evropy a na zimu létají do Afriky. Jen Řecko, jih Itálie a Španělsko obývají celoročně.

Žijí převážně v řídkých lesích, olivových hájích a na pastvinách. V našich končinách se jim proto nejlépe daří ve městě a městských parcích, které jim tento biotop připomínají.

Tak se kromě jižní Moravy, kde v okolí Pálavy hnízdil od roku 1998 jeden až dva páry, začal objevovat i v centru Olomouce.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.