Křížová cesta nad Novou Říší

19. červen 2013

Když se v obci najde pár lidí, kteří chtějí udělat něco užitečného, je to štěstí. V Nové Říši na Jihlavsku se tak sešla parta, která se pustila do obnovy Kalvárie na kopci Spravedlnost. Hlavní kříž už svítí novotou, kapličky na křížové cestě čekají na řemeslníky. Už teď se ale Kalvárie stala vyhledávaným cílem vycházek.

Tématem Příběhů z Vysočiny tohoto týdne jsou Skutky roku. Tedy ankety, do které záslužné činy jedinců, ale i různých sdružení nebo obcí nominují sami občané Vysočiny. Jedním z vybraných skutků byla i obnova Kalvárie v Nové Říši. S členkou místního sdružení NOKUS Magdou Pojerovou si na kopec vyšlápla Irena Šarounová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.