Křižánky měly vždy obrovské kouzlo, které trvá dodnes, myslí si jejich obyvatelé. Obec dává dohromady sbírku historických fotografií

6. březen 2024

Stovky historických fotek si mohli prohlédnout občané Křižánek na hromadném promítání. Soubor, ve kterém se podle reakcí diváků našly podle naprosté poklady, dali z velké části dohromady místní bratři Černí.

Fotografie do digitální podoby převedl rodák z Křižánek Jiří Houska, současný starosta obce. Historii místa mapuje spolu s Janou Koudelkovou z infocentra

Do digitální podoby je převedl rodák z Křižánek Jiří Houska, současný starosta obce. Na snímcích se poznávali starousedlíci, i ti, kdo se už dávno odstěhovali. Soubor fotografií připomněl, jak se změnila obec i příroda v jejím okolí, i některé kuriózní případy.

Dům, který třikrát vyhořel

Například dům v centru Křižánek, který třikrát vyhořel: "To je Klementova hospoda, dům přesně na Štědrý den v roce 1975 vyhořel," ukazuje starosta obce Jiří Houska. "V té hospodě dole hasiči seděli a pili pivo, a ta hospoda jim nad hlavou hořela. A do té hospody přiběhli lidi, že chlapi, co děláte, vždyť vám hoří nad hlavou", dodává s úsměvem část historie Jana Koudelková z křižáneckého infocentra.

Jiří Houska s manželkou objevili výstřižek z novin, kde se psalo, že tentýž dům býval kdysi statkem. Poprvé vyhořel také v prosinci, 40 let před popisovanou událostí. "A aby toho nebylo málo, tak na tom místě se postavil nový rodinný dům, a ten za 40 let zase vyhořel, a zase v zimě." 

Historická fotografie Křižánek

Jiří Houska, starosta Křižánek se ke většině fotografií dostal díky zálibě dvou místních občanů o historii obce. "Někdy před šesti lety jsem tvoři rodinný rodokmen, a nějak se to dozvěděli bratři Černí. Byla to dvojčata, která měla mapy, fotky, záznamy z matričních knih, a Pepík mi jednou ty fotky poskytnul. Pak se to nějak začalo skládat," vzpomíná na základ souboru historických fotografií. Další potom objevil v počítači starosty, když nastoupil do funkce, a pustil se do jejich třídění a popisování.

 Kouzlo Křižánek

Fotografie můžou lidé dál nosit na úřad v Křižánkách

"Křižánky mají tak obrovské kouzlo, že se to ani vypovědět nedá. Tady musíte chvilku být, a zažít to," říká Jana Koudelková. K fotografiím Křižánek patří i okolí obce, i České Milovy a další malé obce. Každá fotografie s někdejšími obyvateli, známými postavičkami, povozy s koňmi na polích, roubených chalup, kaple i poměrně pozdě postaveného kostela vzbudila v návštěvnících hromadného promítání silné emoce.

Obec chce sbírku dále rozšiřovat, a tak prosí občany i rodáky, pokud mají doma nějaké historické fotografie Křižánek, aby se o ně podělili a přinesli je kdykoli na úřad k oskenování.

Historická fotografie Křižánek
Spustit audio