Kristiina Mäki: Sedm měsíců po porodu zaběhla rekord v Tokyu. Začínala ve Žďáře

12. říjen 2021

Česko-finská běžkyně Kristiina Mäki na letošních olympijských hrách v Tokyu svým výkonem překvapila celý sportovní svět.

Pouhých sedm měsíců po porodu syna Kaapa zaběhla Kristiina Mäki svůj osobní i český národní rekord na 1500 metrů. Tím se probojovala do finálového závodu. I když si z něj medaili domů nepřivezla, pro českou atletiku to byl ohromný úspěch.

Maminka běhala se psem

Město Žďár nad Sázavou, kde Kristiina začínala s během, jí nachystalo slavnostní přivítání. „Já jsem běhal taky, ale ne takové rekordy jak Krista! No a manželka byla mistr republiky v běhu se psem a střílením. Jasně že jsme měli radost, já říkám, že finále, to je, jak když má medaili!“

Tatínek z Finska Risto Mäki přirovnává Kristiinin postup do finále běhu na 1500 metrů k získání medaile. Ke sportu rodiče vedli Kristiinu odmalička. Nejprve dělala gymnastiku, ale ta ji nebavila, až v atletice, především v běhu se našla.

Sparing partnerka

První kilometry proběhala Kristiina v okolí Žďáru po polních a lesních cestách společně s Lenkou Formanovou, která jednak na Kristiinin talent upozornila trenéra, a jednak pro ni byla sparing partnerkou. „Vzájemně jsme se doplňovaly, ale já jsem tou dobou měla už víc naběháno, tak jsem jí mohla Kristiinu trochu potáhnout v trénincích rychlostních, úsekových a mohla jsem jí v těch začátcích být motivací a inspirací,“ usmívá se.

Kristiina Mäki na žďárské radnici

Lenka Formanová setkání s Kristiinou Mäki na žďárské radnici zorganizovala, ale především dnes sama trénuje mladé atlety v kroužku, kam chodí mnohem více sportovců než v dobách, kdy Kristiina začínala.

Sportovní vzory

Podle Kristiiny se nejlépe trénuje v partě a je skvělé mít sportovní vzory. „Martina Sáblíková ode mě není o tolik starší, ale byla úspěšná už v mladém věku a já když jsem byla v tom věku, kdy člověka baví i něco jiného než sport, tak ona mě úplně namotivovala tak, že jsem nakonec chtěla jít na ten trénink a někam to posunout. Kdyby mělo to dnešní setkání postrčit jenom jednoho toho malého člověka k něčemu většímu, tak je to strašně dobré,“ říká s nadšením.

Osobní rekord, nový český národní rekord Kristiina Mäki překonala sedm měsíců po porodu. „Všechno se to dobře sešlo,“ odpovídá na otázky, jak mohla dokázat dostat se tak rychle do formy. „Předtím jsem si odpočinula psychicky, syn je hodný, a navíc mi pomáhá celá rodina.“ Díky tomu se může připravovat na další olympiádu za tři roky.

Spustit audio

Související