Krev daroval už jeho táta. Sám nedávno dostal zlatý kříž druhé třídy

12. červen 2015

Antonín Pokorný z Hybrálce u Jihlavy daroval krev už více než sto dvacetkrát. Dostal za to zlatý kříž druhé třídy. Sbírka ocenění ale není důvod, proč krev několikrát do roka dává. Kdysi sám krev potřeboval.

„Dozvěděl jsem se od rodičů, že mi museli vyměnit krev, když jsem se narodil. Tím pádem taťka hned začal dávat krev a já když jsem se to dozvěděl, tak jsem se rozhodl, že v osmnácti letech začnu taky,“ říká Antonín Pokorný. Co si předsevzal, to také splnil. Nějaký čas daroval i krevní plazmu.

„Rozdíl tam je v tom, že na krvi ležíte na lůžku kolem pěti minut. Když se dává plazma, tak tam ležíte dvě hodiny,“ vysvětluje Antonín Pokorný. Zatímco na odběr krve se chodí jen několikrát do roka, na plazmě byl každý měsíc. Při takovém odběru vám v podstatě vezmou krev dvakrát za sebou. Vždy z ní oddělí, co potřebují a zbytek doplněný o výživu do těla vrátí.

Antonín Pokorný našel za ta léta na transfúzní stanici přátele. „Máme takovou partičku a děláme srandu nejen pro sebe, ale pro všechny,“ směje se. „Někdy soutěžíme, kdo to bude mít dřív. Jde to ovlivnit. Když budu balónek stlačovat rychleji, tak to teče rychleji,“ říká a prozrazuje, že jeho parta jsou chlapi v podstatě z jedné obce. Často se pak scházejí i po odběrech.

Z darování krve nemá člověk jen dobrý pocit. Jsou tu i hmatatelnější výhody. V den odběru máte volno z práce, za určitý počet odběrů je nárok na týden lázní a příjemná je určitě i úleva na daních a městská hromadná doprava zdarma.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.