Krávu rekordmanku na Kubě hlídali ve dne v noci. Pustili k ní jen českého veterináře

9. březen 2021

Až loni zavřel devadesátiletý jihlavský veterinář, myslivec a turistický průvodce Karel Křen svou domácí ordinaci.

Stále ji má vybavenou operačním stolem, sterilizátorem, léčivy i silnou lampou, pro případ, že by ještě někdo blízký potřeboval pomoci.

Průvodce, myslivec, lékař

Jeho život je tak bohatý, že by mohl vyprávět celé hodiny. Byl dlouholetým ředitelem Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. V 90. letech si po odchodu do důchodu otevřel soukromou ordinaci, ale současně pracoval jako průvodce po Evropě, protože kromě češtiny mluví dalšími pěti jazyky.

Karel Křen, veterinář

Věnuje se také myslivosti, i jako lékař. „Ještě pořád pracuji jako aktivní myslivec. Zvěři jsem podával léčiva proti plísním a střevním parazitózám v době, kdy se o nich tolik nemluvilo, a zajíce vyšetřoval na tularémii,“ vzpomíná veterinář.

Kuba

Výraznou kapitolou v životě Karla Křena byly pobyty na Kubě, kde se věnoval inseminaci skotu. Pobýval v provincie Las Villas, kde je hlavním městem Santa Clara. S rodinou – manželkou, pětiletým a pětiměsíčním synem bydleli u stanice býků, kde vzdělával kubánské veterináře a současně učil na vysoké škole veterinární v Santa Claře.

Při druhém pobytu na začátku 70. let už rodina bydlela v Havaně a Karel Křen pracoval jako poradce krajského veterinárního gynekologa.

Ubre Blanca – Bílé vemínko

Během svého třetího pobytu na Kubě se Karel Křen setkal se světovou rekordmankou v dojení mléka – krávou jménem Ubre Blanca, narozenou křížením polodivokého skotu Zebu a plemene Holštýn.

Dojnice Ubre Blanca, Kuba

Tato kráva nadojila přes sto litrů mléka za den. Tomu nechtěli zástupci světového tisku věřit, proto jim Fidel Castro vypravil letadlo a nechal je dovézt na ostrov Isla de la Juventud, kde byli přítomni jejímu dojení, aby uvěřili.

Karel Křen na to vzpomíná s úsměvem, ale dodává, že kráva pak onemocněla metabolickou poruchou a získat od ní potomstvo se bohužel nepodařilo. „Byl jsem jediný veterinář, kterému dovolili na ni sáhnout, protože ji ve dne v noci hlídal ozbrojený muž. Krávu jsem vyléčil a pak ji převezli do Havany.“ Kráva rekordmanka je v Havaně dodnes, ovšem už vycpaná v Národním domě zdraví.

Karel Křen, veterinář, vyznamenání

Karel Křen dostal za svou práci na Kubě vyznamenání. „To už jsem byl zpátky, když mi volali z ministerstva, že jsem dostal přímo od Fidela medaili. Byli jsme dva, docent Holý a já, kdo jsme ji dostali. Jestli ji někde mám? To bych se musel podívat,“ směje se vitální čerstvý devadesátník Karel Křen.