Konec drahému nakupování vody od okolních obcí, Horní Cerekev má nový vrt a vodojem

23. únor 2023 14:00

Horní Cerekvi chyběly v letním období každý den desítky kubíků pitné vody. Město jí muselo draze nakupovat v okolí. Letos se situace změní. Horní Cerekev investovala do víc než sto metrů hlubokého vrtu.

Za úbytkem vody je i kůrovcová kalamita. Les, který zadržoval kolem starého vrtu vodu, už není

„Výkonnost té vody, která tady je, se poslední roky pořád snižovala. Přispěla k tomu určitě i kůrovcová kalamita, protože v okolí toho vodojemu se prostě hodně kácelo,“ vysvětluje nezávislý starosta Horní Cerekve Milan Kunst. Nový vrt je uprostřed lesa nedaleko toho starého. Les, který zadržoval vodu, už tady ale není a i podzemní vody ubylo.

Vodu nakupovali dráž než prodávali

Všechny práce na vybudování nového vrtu a vodojemu u Horní Cerekve by měly být hotové do konce dubna

Horní Cerekvi se nedostávalo zhruba 40 až 60 kubíků vody denně. „Takže jsme obnovili smlouvu s obcí Nová Buková, která nám prodávala přepadovou vodu, ale ona zároveň tu přepadovou vodu prodává i do Pelhřimova a už jí v posledních letech taky neměla tolik,“ přibližuje starosta, jak se město snažilo nedostatek vody řešit. Nakupovat ji muselo i přes Lešovský vodojem. „Bohužel tato voda byla nakupovaná ještě za víc peněz, než vybíráme od občanů,“ upřesnil Milan Kunst.

Nový vodojem a vrt pro Horní Cerekev by měl být hotový do konce dubna. Problém s nedostatkem vody řeší i ve Stříteži u Černovic. Poslechněte si celou reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související