Dešťová voda ze střech bude zavlažovat žďárské sportoviště. Velké nádrže budou u fotbalového hřiště

27. červen 2022 09:00

V krajině chybí voda. Prokazují to i data portálu Intersucho. Některá města proto čím dál častěji hledají cestu, jak zadržet vodu v krajině.

Například ve Žďáře nad Sázavou teď dokončují projekt na stavbu tří velkých retenčních nádrží ve sportovním areálu na Bouchalkách. Chtějí ji využít k zavlažování herních ploch, aby nemuseli čerpat vodu z přilehlé řeky.

Tenisový areál

Zavlažovací systém tenisových kurtů žďárského sportovního areálu Bouchalky kropí prázdné antukového hřiště. Voda do něj přichází z nádrže, která je umístěná nad tréninkovou plochou. „Maximální spokojenost. I tento závlahový systém v těch kurtech má vliv na počet zaměstnanců. Když se představíte ukropit tyhle čtyři kurty z hadice,“ ukazuje Josef Růžička ze společnosti Sportis, která se o sportoviště stará. 

Voda do retenční nádrže stéká z jedné ze střech, v případě srážkově slabšího období ji doplňuje vrt. Příští rok by se celý systém měl rozšířit na vedlejší fotbalový stadion.“

Nádrže

Pod střechou tribuny žďárského fotbalového stadionu stojí 11 plastových retenčních nádrží. Ze střechy k nim vedou zelené hadice, které do nich svádí vodu. Jsou tam zatím provizorně, než se udělá projekt velkých nádrží, které budou schované pod zemí. 

Žďár nad Sázavou, závlahy na sportovištích

„Systém se projektuje současně s projektem revitalizace fotbalové plochy,“ doplňuje starosta Martin Mrkos (STAN). V plánu jsou tři nádrže. „Na jaře roku 2023 bychom chtěli ty nádržet realizovat včetně povrchu toho hřiště. Odhad počítáme 10 - 15 milionů korun.“

Systém retenčních nádrží chce radnice rozšířit i na další sportoviště. Svádět vodu ze střech plánuje také u zimního stadionu a sportovní haly.

Spustit audio

Související