Stabilnější dodávky pitné vody pro oblast s více než milionem obyvatel, Vysočina a Jihomoravský kraj sloučí svoje vodárenské soustavy

23. únor 2023 08:20

Na Vysočině a jižní Moravě se chystá velké sloučení vodárenských soustav. Vzájemně propojené by měly být nejenom vodárenské nádrže, ale také vodovody některých měst a obcí.

Od začátku se počítá s propojením vodárenských soustav v povodí řeky Dyje, jedná se tedy především o kraj Jihomoravský a kraj Vysočina. Oba tyto kraje už v roce 2021 podepsaly společné memorandum. Domluvily se, že projekt, který zasáhne desetinu obyvatel celé České republiky, podpoří.

Voda i ze stovky kilometrů vzdálených míst

„Jedná se hlavně o to, aby do budoucna bylo možné zásobovat pitnou vodou jedno místo nebo jednu lokalitu z více různých zdrojů,“ vysvětlila mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová. Hlavní myšlenkou je tedy zajistit dostatek pitné vody všem obyvatelům jak jižní Moravy, tak Vysočiny.

V Česku zatím podobný projekt neexistuje. Vodárenská akciová společnost chce stavět na principech, které už na jí obsluhovaném území fungují. „My jsme se například setkali s problémem v Jihlavě, kdy byl v roce 2018 nedostatek vody ve vodní nádrži Hubenov. Ale díky tamnímu skupinovému vodovodu bylo možné město zásobit vodou z vodní nádrže Nová Říše,“ popsala pozitivní zkušenost Librová.

Kdy by měl být projekt hotový a kolik bude stát, popsala Iva Librová ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina. Poslechněte si ho celý.

Spustit audio

Související