Knihy jsem dokázal „rozmontovat na součástky“, říká jihlavský sběratel knížek

27. leden 2014

Ke knihám přivedli Tomáše Plesingera rodiče, sami hodně četli a četli i jemu jako malému chlapci. Tomáše pak začaly knížky zajímat nejen jako čtivo, ale jako ucelené umělecké dílo pěti řemesel – umění spisovatele, grafika, papírníka, tiskaře a vazače. Nejblíže je dopolednímu hostu Tandemu vázání knih. Aby zjistil, z čeho se knížka skládá, nebál se některé výtisky rozlepit na nejmenší části.

„Většinou jsem použil už ty načaté, aby mi to nebylo tolik líto. Chtěl jsem se o vazbě knih dozvědět všechno podstatné. Vázání knížek se věnuji jako koníčku, vím, že v dnešní době se tím uživit nedá, dokonce už se vazačem knih nejde ani vyučit,“ říká Tomáš Plesinger.

Jihlavský knihomol je náročný. Z knih, které vyšly v poslední době, ho nezaujala žádná. „Šetří se na papíře, na všem. Mám rád ruční práci, ručně vyráběný papír, který poznáte, že je takový zdrsnělý. Šetří i tiskárny, a je to potom vidět,“ nebojí se říct Plesinger svůj názor.

Ve svém jihlavském antikvariátu má přibližně deset tisíc knih. Číslo ale rozhodně není konečně. Tomáš vysvětluje: „Můj antikvariát patří mezi menší, jsou takové, které mají i šedesát tisíc knih. Jeden takový je například v Praze.“

Milostný dopis jako záložka

Jsou lidé přesvědčeni o tom, že knihy, které nesou do antikvariátu, jsou skvosty a Tomáš jim to musí vyvracet? „To se stává poměrně často. Lidi si myslí, že všechny staré knížky jsou vzácné, ale bohužel to tak není. Někdy je jejich hodnota pár korun,“ říká Plesinger.

Stává se ale, že chce čtenář nějakou knihu vyhodit, ale přeci jen ji raději nejdřív zanese do antikvariátu. A Tomáš v ní objeví vzácnost. „To se mi stalo třeba u paní, která mi donesla Saturnina. Už při listování mi bylo jasné, že to není obyčejný Saturnin. Pak jsem zjistil, že byl vydán za komunistů v exilovém nakladatelství ve Švýcarsku. Taková kniha se prodává i za šest set korun,“ vypráví jihlavský antikvarista.

V knihách také nachází zajímavé „záložky“. Tomáš je konkrétnější: „V knížkách nacházím hodně věcí od klasických věnování přes staré jízdenky na vlak až po milostné dopisy, které tam pečlivě nechávám. Četl jsem jeden dopis z roku 1918. Nevím, jak se v knížce ocitl, asi jako záložka, nevím, jestli kniha patřila muži nebo ženě, ale dopis byl psaný archaickou češtinou a byl opravdu zamilovaný, asi z doby začátku vztahu,“ usmívá se Plesinger, který už knihu i s dopisem „poslal dál“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.