Klobouk musí žena umět vynést. V zimě dobře zahřeje

7. listopad 2023

Ještě před pár desítkami let byly klobouky nedílnou součástí běžného denního odívání. Dnes už je vídáme vzácně. Naštěstí ale úplně nezapadly a najdou se ženy, které na ně nedají dopustit, a nedají zaniknout umění modistek.

Klobouky z dílny Alice Trojanové

"Moje babička byla modistka vyučená," říká Alice Trojanová. Sama se k výrobě klobouků musela časem propracovat. Měla od dětství výtvarné nadání, vystudovala oděvní návrhářství, a dnes učí na základní umělecké škole. "Když jsem byla na mateřské, tak jsem vytáhla ze sklepa ty formy," vzpomíná s tím, že absolvovala i kloboučnické kurzy.

Alice Trojanová se především věnuje výrobě dámských klobouků, baretů a takzvaných fascinátorů. To jsou ozdobné kloboučky, které si dámy připínají na účes. "Už jsem měla i klobouček v Ascotu na dostizích," říká.

Dostihy v anglickém Ascotu jsou vyhlášené tím, že na ně dámy přicházejí s extravagantně zdobenými klobouky. Přízdoby na takové fascinátory také Alice Trojanová objednává převážně v Anglii. "Závojíčky, doplňky z peří, péřové kytičky různých tvarů," vyjmenovává.

Začít nosit klobouk není pro ženu jednoduché. Zaprvé to v této době není obvyklé, zadruhé většinou vyhrává praktičnost nad elegancí. Alice Trojanová má ale radu, jak na to. "Začít nosit klobouk je dobré v zimě, jako praktickou pomůcku, která snese mírné mrholení, sněžení. A opravdu ta plsť zahřeje." 

Spustit audio