Kazan má rád lidi i malé psy, své plemeno ale nemusí. Prý jde o konkurenci

20. červen 2016

OBSAHUJE VIDEO! Český rozhlas Region pomáhá psům v útulcích na Vysočině najít nové majitele. Tentokrát jsme zajeli do Třebíče a představíme vám psa, který je sice už ve věku a má kvůli starému zranění problém chodit po městské dlažbě, ale je to skvělý parťák na procházky přírodou i nějaké to popovídání. Jmenuje se Kazan.

„Je to kříženec německého ovčáka, je kastrovaný, asi jedenáctiletý,“ říká o Kazanovi ošetřovatelka v psím útulku v Třebíči Olga Spáčilová. Vedle ní klidně stojí a doslova psím pohledem po nás kouká krásný pes s rezavou delší srstí. Hned se nechá pohladit, neštěká po nás, prostě pohodový pes. „Kazan se sem dostal v dubnu 2009 z veterinární kliniky v Brně, kde byl na operaci pravé zadní končetiny po úraze,“ doplňuje. Kazanům majitel se tehdy psa zřekl.

Kazan nerad chodí po betonu a dlažbě. Nejlépe je mu na měkké trávě

I když je na Kazanově chůzi znát, že noha není v úplném pořádku. Po operaci totiž kosti nesrostly tak jak měly, prý ho nic nebolí, a ani nemusí brát žádné léky. Potvrdil to i veterinář. Jediný problém je v tom, že Kazan nemůže chodit po dlažbě nebo betonu. Nohu by si totiž brzy odřel. „Kazanovi by bylo nejlépe někde u domečku, kde bude mít teplý pelíšek a kde by se mohl proběhnout na zatravněnou plochu,“ říká Olga Spáčilová.

Kazan, pes v třebíčském útulku

Je to strašně milej chlap na mazlení, pochvaluje Kazana ošetřovatelka

Kazan má výbornou povahu. „Je strašně milej chlap, miluje mazlení, ale zároveň je dobrým hlídačem,“ chválí psa Olga. Dodává ale, že se hodně bojí dělobuchů a silnější bouřky. Stačí prý ale s Kazanem být a uklidňovat ho.

Vzít si psa z útulku je jednoduché. Nejdříve za ním ale jeďte alespoň třikrát na návštěvu

Pokud si chcete vzít psa z útulku, stačí málo. Zvíře si zamluvit a alespoň třikrát za ním zajít a seznámit se. Ošetřovatel z útulku s vámi půjde na procházku a pohlídá, aby se nic nestalo. Pokud máte doma dalšího psa, vezměte ho s sebou a pokud máte děti, vezměte i je.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.