Kávou od srdce pomohly studentky z Velkého Meziříčí už pěti rodinám. Získaly za to cenu Gartias Tibi

30. říjen 2023

Ocenění Gratias Tibi uděluje organizace Člověk v tísni aktivním mladým lidem, kteří nějakým svým nápadem pozitivně ovlivní život ve společnosti. V kategorii Cena veřejnosti si ji letos odnesly Ilona Havlátová a Marie Procházková - dvě studentky z Velkého Meziříčí.

Už popáté otevřely Ilona Havlátová a Marie Procházková na jeden víkend kavárnu a prodávaly Kávu od srdce. Už popáté výtěžek věnovaly na pomoc potřebným. S Kávou od srdce jim pomáhají meziříčští skauti, hasiči i farnost.

Velkomeziříčská fara se na jeden víkend v roce mění v kavárnu, kam se vejde až sto lidí najednou. Část vybavení - stolů a židlí - je z farního sálu, který byl v roce 2018 vybudován pro víceúčelové využití. Zbytek zapůjčují dobrovolní hasiči. "Ideální je, že fara je u náměstí, takže to lidé mají blízko," říká Marie Procházková. "Při prvním ročníku nám pomohlo, že byla současně velkomeziříčská pouť, která se konala na náměstí, my jsme tady měli otevřenou bránu a lidi k nám prostě zašli, a tím se o tom dozvěděli," dodává Ilona Havlátová.

Káva je každý rok jiná

Pražská pražírna dodává kávu jako sponzorský dar. "Káva je pokaždé odjinud a pokaždé nám ji dodají s nějakým povídáním. Letos to byla Nikaragua s nádechem oříšku," usmívá se Marie Procházková. 

Peníze vydělané za víkend darují pokaždé rodinám, většinou s postiženými dětmi. Už pět rodin je za pět ročníků mohlo využít na rehabilitace nebo na pomůcky, které neproplácí zdravotní pojišťovna. Letošním ročníkem přesáhl celkový výdělek Kávy od srdce jeden milión korun.

A co dalo mladým ženám pořádání Kávy od srdce? "Studuji práva v Praze a pořád přemýšlím, jak to propojit s pomocí druhým a s dobrým pocitem ze své práce. Kavárna nám dala spoustu zkušeností, co se týče manažerských dovedností a komunikace s lidmi," zamýšlí se Marie a Ilona dodává: "já studuji speciální pedagogiku v Brně na Masarykově univerzitě. Celá akce mi dala do život strašně moc motivace a vědomí, že dobré věci se dají dělat, je to vlastně sranda a máme z toho dobrý pocit."

Spustit audio