Káva se ochutnává všude na světě stejně

16. listopad 2016

OBSAHUJE FOTOGALERII! Poznat kvalitu kávy a všechny jemné odstíny její chutě je jednoduché – stačí na to umletá káva, miska a horká voda. Přesně tak to předvedl barista roku 2016 Ondřej Hurtík v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou. Cupping neboli degustace kávy má svá pravidla: „Ten způsob je tak jednoduchý, že se dá provést všude na světě. Tady v kavárně, u nás v pražírně, na farmě, kde kávu pěstují, všude. A právě proto se ty kávy dají porovnávat,“ vysvětluje Ondřej.

Na stole v kavárně nachází skupina zájemců o kávu misky s namletou kávou a nejprve očichává suché aroma. Připravených vzorků je celkem deset a druhy káv jsou zatím zakryté. Na první pohled je vidět, že tři vzorky na konci stolu nevypadají ani nevoní dobře, zrnka jsou polámaná nebo přepražená a olejovitá. Šest vzorků voní krásně, i když každý jinak, a jeden jsou pro zajímavost kávové slupky, z nichž se také dá zalitím horkou vodou a vylouhováním vyrobit nápoj zvaný kaskara.

Chcete si prolomit krustu?

Když se Ondřej Hurtík přiblíží s konvicí vařící vody, popisuje, co se bude dít dále: „Vzorky teď zaleju a nechám je čtyři minuty louhovat. Mezitím si očicháme takzvané mokré aroma. Po čtyřech minutách se na kávě vytvoří taková krusta, kterou my lžící prolomíme a kávu promícháme.“ V této chvíli je aroma nejintenzivnější a káva vydává to nejlepší, co v ní je. Ondřej radí přiblížit se k misce tak blízko, až budeme mít z čichání hnědý nos.

Na kávě je teď vytvořená pěna, která se dvěma lžícemi vyčistí, podobně jako se sbírá tuk z polévky. Nastává očekávaná chvíle ochutnávání. Ale pozor, správně musíme kávu ze lžíce nahlas vysrknout a vydechnout nosem. „Tím srknutím se vám v ústech vytvoří mlha, která obalí všechny chuťové pohárky, a když vydechnete nosem, tak získáte komplexní chuťový zážitek,“ láká Ondřej na nestandardní způsob pití kávy.

Keňa, Etiopie, Kolumbie, každá je jiná

Když dojde na odhalení vzorků a popisy jednotlivých chutí – po ovoci, karamelu, oříšcích a podobně, všichni si nadšeně volí svého favorita. U nekvalitních káv na konci stolu je jasné, že příště je návštěvníci cuppingu poznají díky porovnání i ve svém šálku. „Cupping přímo v kavárnách je super, protože se setkávám s lidmi, pro které sem tu kávu vozíme. Za pět let, co se kávou zabývám, je u českých zákazníků vidět neuvěřitelný posun. Postupně se propili ke kvalitní kávě, i když ze začátku vlastně nechtěli,“ směje se Ondřej Hurtík.

autor: dak
Spustit audio