Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?
Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.
Zajatci vypověděli, že když se takové boby upraží, rozemelou a zalijí horkou vodou, tak se z nich stane opojný nápoj, který dodává sílu. Od té doby se v Evropě objevovat kavárny jako houby po dešti. U nás byla založena první kavárna v roce 1714.
Kávu podáváme obvykle na závěr celého vícechodového stolování. Káva se někdy na návštěvě považuje za finále, jako by hostitel říkal: tak už jsme všechno snědli, podává se káva, pak už se budete zvedat. Na návštěvě bychom to měli takhle brát. Záleží samozřejmě také na dalších náznacích, které hostitel může učinit – třeba se podívá na hodinky a řekne: to je otrava, zítra vstávám v půl šesté ráno, jedu do Berlína.
Vždycky musíme citlivě vyhodnotit, jestli je káva opravdu ještě součástí několikachodové večeře, nebo jestli už je to signál, že je čas se zvednout a odejít.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.