Kamila Bartošková je mistryně světa v požárním sportu. Hasit ale jako žena nemůže

2. prosinec 2015

Chtěla by být profesionální hasičkou, ale v zásahové jednotce ženy být nemohou. Tak studuje medicínu a bude se alespoň starat o zdraví hasičů. Kamile Bartoškové z Horní Cerekve na Pelhřimovsku je devatenáct let a letos dostala skleněnou medaili Kraje Vysočina.

„Můj táta je hasič a tady v Cerekvi fungoval spolek mladých hasičů a tak jsem s nimi běhala až do deváté třídy,“ popisuje své začátky v požárním sportu Kamila Bartošková. Měla gymnastickou průpravu a tak nebylo divu, že jí i hasičský sport šel. Jako dorostenka se dostala do reprezentace a s ní až k titulu mistryně světa.

Co je to vlastně požární sport? Určitě to není to samé, co provozují dobrovolní hasiči skoro v každé české vesnici. Ti se věnují hlavně požárnímu útoku, což je jen jedna část požárního sportu. „Jsou čtyři disciplíny, ve kterých se soutěží. Je to výstup na cvičnou věž, sto metrů s překážkami, štafeta na čtyřikrát sto metrů s překážkami a požární útok,“ vysvětluje Kamila Bartošková. „Holky to teď běhají asi jen tři roky, protože ten požární sport pro holky je hodně mladej. Mistrovsví loni ve Svitavách bylo poprvé pro dorostenky a juniorky,“ dodává.

Ženy to mají jednodušší

Ženy mají samozřejmě disciplíny o něco snazší než muži. Ti si totiž například při výstupu na věž musí sami nést žebřík a pak ho nasazovat na další patra. „My lezeme jen do toho prvního patra a máme tam už žebřík pověšený. Na těch sto metrech s překážkami mají chlapi dvoumetrovou bariéru a my máme jen osmdesáticentimetrovou překážku,“ říká Kamila Bartošková.

Tvrdší atletika

Požární sport v Čechách nepatří mezi nejznámější sporty a Kamila musí často vysvětlovat, co to vlastně provozuje a že to není nic jednoduchého. „Je to v podstatě taková tvrdší atletika,“ říká. Požární sport se sem tam objeví i v médiích. „Je už i internetová televize, která vysílá závody po republice a na ČT4 je pořad jednou za měsíc,“ vyjmenovává Kamila.

Říkáte si, že když je Kamila tak dobrá, že by měla být profesionální hasičkou? Bohužel jí nebude. Ženy totiž nemohou být u výjezdu a kancelář pro sportovkyni lákavá není. Studuje medicínu a ráda by pak léčila sportovce.

Spustit audio