Kachlová kamna už nejsou, co bývala, Jaromír Láznička se musí neustále učit

Teplo z opravdového ohně kachlových kamen láká chalupáře, majitele rodinných domků, ale nad krbem či kamny přemýšlejí i lidé v bytech. Klasická kachlová kamna se zvenku nemění, ale uvnitř kamen už by to staří mistři kamnáři asi nepoznali. Jaromír Láznička se za posledních dvacet let, kdy kamna staví, musel také naučit spoustu nových postupů.

„Každý rok přijdou nové technologie, každý rok přijde nějaký zákazník, že něco viděl ve světě a chce zkonzultovat, jestli by to šlo postavit i u nás, takže se člověk pořád musí školit a hledat možnosti,“ zamýšlí se a dodává: „Mění se i normy, například těsnosti domů, dneska baráky nemají klasická špaletová okna, ale utěsněná, to znamená, že k topení je nutný přívod vzduchu. Měl by být dvojitý plášť kamen, aby zakouření neproniklo do místnosti a další věci.“

Kamnář Jaromír Láznička tak může skloubit svůj původní učební obor s tím, kterým se teď živí. Nejprve se totiž vyučil elektrikářem a v moderních kachlových kamnech všechno reguluje elektrika. Když v roubené chalupě nedaleko Jihlavy otevře dvířka nedávno dostavěných kamen, ozve se na zdi z maličké skříňky pípnutí: „To pípnutí znamená, že nastartoval nový režim regulace, nová dávka paliva a teploty si nabíhají podle dané křivky. Když jsme otevřeli dveře, uvnitř klesla teplota a kamna jsou připravená na novou dávku dřeva. Ta regulace dokáže řídit přívod vzduchu a tudíž spalování,“ vysvětluje kamnář.

Kamna
Kamna

V Německu mi kamnáři všechno ukázali, u nás ne

Alternativní topení zajímalo Jaromíra Lázničku už na učilišti. V devadesátých letech se o ně začal zajímat, ale na zkušenou, kde by se naučil stavět kamna přímo v praxi, musel za hranice. „Až v Německu asi jsem to viděl, protože tady, ač jsem oslovil spoustu kamnářů, tak mně to nikdo nechtěl ukázat. Zdejší kamnáři to asi považovali za svoje výrobní tajemství, zatímco v Německu se navzájem nebrali jako konkurence, ale spíš jako kolegové. Dneska už je situace lepší i tady u nás,“ dodává Jaromír Láznička s úsměvem.

Za několik let se v profesi chystají další změny. „Nepůjde stavět ani klasické ohniště, musí to na to být speciální vědomosti a speciální materiály, aby odpovídaly normám, které budou platit od roku 2022,“ vysvětluje stavitel kachlových kamen, ale i klasických nebo velkých prosklených bytových krbů, korespondujících s interiérem.

Když se staví kamna, je nejlepší se odstěhovat

A jak to vypadá v chalupě, když se stavějí kamna? Musí se připravit místo, kde budou stát. Pokud je potřeba něco vybourat, musí se majitel připravit na spoustu prachu a uklízení. Kamna se pak staví podle předem vyprojektovaného návrhu pěkně od podlahy: „I tady jsme museli začít od základu podle půdorysu, který se k tomu dělal a potom cihlu po cihle, kachli po kachli vystavět až nahoru. Nejlepší je se na 14 dní odstěhovat a potom už je dobře,“ směje se Jaromír Láznička.

autor: dak
Spustit audio