K malování na hedvábí koupíte všechny potřeby v obchodě. Na vás zbyde to výtvarno

12. květen 2015

Hana Číhalová z Jihlavy maluje nádherné obrazy na hedvábné šátky a šály. Říká, že ji inspirovala práce světoznámé módní návrhářky Blanky Matragi. Od nápadu byl jen krůček k činům. Absolvovala kurz malování na hedvábí a pustila se do díla.

V dnešní době už není problém zajít do obchodu pro výtvarníky a koupit si tam režnou obroubenou hedvábnou šálku nebo šátek v různých velikostech, speciální barvy na hedvábí a dokonce i lišty na napínací rámy. Odpadlo tak shánění a používání náhražek, které jsme znali před lety. Na nás pak už zbyde jen hledání inspirace, to výtvarno. Samozřejmě, že bez šikovných rukou a notné dávky trpělivosti to nejde.

„V současné době používám techniku, kdy si hedvábí podbatikuji. Pak se na to malují ty vzory,“ říká Hana Číhalová. Její šátky mají nejrůznější barvy. Inspiruje se hlavně přírodou, a tak na stole vidíme podzimní barvy s lístečky, ale i tyrkysovou s mořskými tvory. „Asi nejběžnější je malování za použití kontury. Já tomu říkám omalovánky. Konturou si namalujete hedvábí a barvou se to vybarvuje,“ popisuje Hana Číhalová nejběžnější metodu. Doporučuje ji i začátečníkům. A pozor! Na každém kroku záleží: „Musí to být konturou moc dobře namalované, aby prosákla dovnitř. Jinak neudrží barvu a máte to rozmazané.“

Záleží samozřejmě i na kvalitním štětci, který nesmí pouštět chlupy a musí držet pevnou špičku. To si už ale každý musí vyzkoušet sám. „Teď to zafixuji žehličkou z rubu nebo přes pečící papír. Potom vyperu v saponátu a ještě jednou přežehlím,“ popisuje Hana Číhalová postup poté, co nám malba na hedvábí zaschne.

Spustit audio