Jsou to mazlíci, hodnotí fríské koně chovatel Leoš Novotný

28. září 2016

Černý fríský kůň má svůj původ v jedné z oblastí Holandska – ve Frísku na severozápadě země, kde dnes žije na třicet tisíc těchto koní. Přátelské plemeno si našlo své příznivce i mezi našimi chovateli a na každoroční výstavě je k vidění přibližně šedesát nejkrásnějších zástupců. Pět fríských koní chovají i manželé Monika a Leoš Novotní v Ptáčově u Třebíče.

„Manželka měla hnědáka, žlutýho koně, ale chtěli jsme k němu nějakého parťáka. Jeli jsme si pro něj do Holandska, ale dovezli jsme si tři v jednom – březí klisnu a tady toho valacha,“ vzpomíná Leoš Novotný.

Je to velmi přátelské plemeno

Valach Steven Fan Wiekes Hiem má jméno po své holandské majitelce, v Ptáčově mu říkají Steve. „Je to mazel a pořád by jedl,“ směje se chovatel, když se mu kůň snaží dostat do kapsy a olizuje mu obličej. „Když jsme se byli poprvé podívat na fríské koně, tak nás v ohradě hned obstoupili a chtěli hladit. Proto jsme si je vybrali, hned nás zaujali.“

Fríský kůň s chovatelkou Monikou Novotnou

Fríský kůň je oficiálně popsán už od 14. století. Vyznačuje se uhlově černou barvou, dlouhou hřívou, rousy na nohou a hustým ocasem. V dřívějších dobách pomáhal v zemědělství, býval proto těžší. Dnes se s odlehčenými frískými koňmi počítá pro sport pod sedlem i do zápřeží. Mají vyšší aktivitu v předních nohách, takže se dobře učí španělský krok, vzpínání, klek nebo poklonu. Své svěřence cvičí Monika Novotná a vozí je na přehlídky a soutěže.

Svod fríských koní se koná jednou ročně

Nejkrásnější fríští koně se každý rok předvedou na svodu. V České republice bychom jich našli celkem asi tisícovku, na svod se jezdí ukázat přibližně šedesát. Leoš Novotný vysvětluje, na co se zaměřují hodnotitelé z Holandska: „Je to výstava exteriérů, takže se hodnotí, jak kůň exteriérově vypadá postavou, jakou má kvalitu končetin, zad a hlavy. Pak se posuzuje jeho pohyb, což je krok a klus.“ Je toho ale více a každý kůň je za svou šikovnost rád odměněn. Chutná jim nejen cukr, ale i mrkev nebo jablka a melouny i se slupkami.

Fríský kůň s chovatelem Leošem Novotným
autor: dak
Spustit audio