Josef Bílý si o svém betlému vede přesnou evidenci. Stojí v něm sto sedmdesát lidí a ke dvěma stovkám zvířat

9. prosinec 2016

OBSAHUJE FOTOGALERII! Už více než po pětapadesáté letos staví Josef Bílý z Třeště velký dřevěný betlém. Pomalu a jistě už sice předává žezlo synovi, stále ale ještě rád pomůže a poradí. Moc se také těší, až po Štědrém dnu začnou chodit návštěvy z celého světa. Jeho betlém je totiž součástí známé třešťské Betlémské cesty.

„V jedenašedesátém roce jsme koupili betlém od jednoho pána, který se z Třeště odstěhoval a betlém tady nechal,“ vzpomíná Josef Bílý. Tehdy měl betlém jen pár desítek figurek. Josef Bílý sice nebyl řezbář, ale chtěl to zkusit. Hnala ho i zvědavost, jestli to dokáže. Dodnes si pamatuje, která figurka byla ta jeho první. Dnes stojí v betlému figurek sto sedmdesát, a k tomu ještě na dvě stovky oveček a jiných zvířat. „Vedu evidenci, a tak vím, jak to postupně přibývalo,“ říká betlémář. Při takovém počtu postaviček je už evidence potřeba.

Když jsme na procházce narazili na zajímavý pařez, dovezli jsme ho domů

Josef Bílý a jeho syn Jiří mi popisují, jak se betlém staví. Je rozlehlý, takže je nutné začít odzadu. I když je přední část ještě prázdná, jsou zadní kulisy hotové včetně umístění postaviček. Když už jsme u těch kulis. Kam se podívám, vidím zajímavé pokroucené kořeny pařezů. V podstatě v celé krajině suplují skály. „To je jejich účel. První pařez jsem koupil s betlémem, a potom když jsme chodili na procházky a uviděli jsme někde pařez, tak jsme ho dovezli domů,“ vysvětluje Josef Bílý.

Mech dlouho nevydrží, musí se sbírat až v říjnu

Správný betlémář myslí na betlém celý rok. V létě suší rostliny, sbírá zajímavé kořeny, po celý rok doplňuje figurky a v říjnu se musí na mech. Toho je potřeba spousta druhů, aby byla krajina barvitá. Mech není bohužel možné nasbírat dřív, protože by vyschnul a lámal se. Také by ztratil tu správnou barvu. „Ty mechy a pařezy také oddělují ty jednotlivé scenérie,“ dodává betlémář. Se stavěním betlému se u Bílých začíná už koncem listopadu.

Na Betlémskou cestu se Josef Bílý těší. Rád se o svou radost podělí

Po Štědrém dni pak začíná Betlémská cesta. Davy turistů s mapkami v rukách putují po Třešti a navštěvují domácnosti betlémářů. Představte si, že byste tak každý rok prožili dobu mezi 26. prosincem a 2. únorem. Josef Bílý se těší. „Stavět betlém, to je radost a člověk se chce s tou radostí podělit s ostatníma. Když vidí zájem a nadšence, který tomu holdují, tak to je radost setkat se a popovídat si.“

Spustit audio