Jít do muzea nebo na výstavu bez mobilu je chyba, nové technologie návštěvu obohatí. V Brtnici vyzkoušíte i virtuální realitu

12. září 2023

Aplikace, QR kódy, interaktivní tabule - všechny tyto moderní technologie najdeme na většině současných výstav. Nechybí ale ani v historických výstavních prostorách, jaké najdeme v rodném domě Josefa Hoffmanna v Brtnici.

Nejstarší část domu pochází už z počátku 16. století, významný světový návrhář a architekt se v něm narodil v roce 1870.

Průvodkyně v rodném domě Josefa Hoffmanna v Brtnici Eva Ampapová ukazuje dotykovou interaktivní tabuli, která návštěvníkům nabídne spoustu informací

Při prohlídce o jeho životě a díle mohou návštěvníci nově vyzkoušet brýle s virtuální realitou. Průvodkyně Eva Ampapová vše o použití brýlí do detailu vysvětlí. „Vy si brýle nasadíte, postavíte se tímto směrem na červený bod uprostřed čtverce. Tímto tlačítkem se pak teleportujete dovnitř, do prodejního prostoru Vídeňských dílen, které Josef Hoffmann založil roku 1903. Tady se můžete přemísťovat a dokonce některé předměty brát do ruky,“ ukazuje s úsměvem.

Posel krásy

Z nových technologií to však ještě není vše. Dotyková interaktivní tabule v prvním patře nabízí spoustu informací. Pohyb na ní funguje stejně jako na tabletu nebo chytrém telefonu. „Je to doplněno o dobové fotografie, práce Josefa Hoffmanna, údaje o jeho životě a doplnění k vystaveným dílům, které se nám do stálé expozice, nazvané Posel krásy, nevešlo.“ Eva Ampapová dodává, že kdo si nestihne na výstavě všechno pročíst, může se k obsahu v klidu vrátit doma, pokud si z letáčku, který Moravská galerie nabízí, načte QR kód.

Podobně funguje další technologie – na aplikaci Smart Guide. Tu si lze zdarma stáhnout a nachází se v ní průvodce nejen po rodném domě Josefa Hoffmanna, či Moravské galerii, která jej spravuje, ale i po dalších městech či objektech v České republice. „Pak už stačí jen načíst QR kód u konkrétního exponátu a doplňující informace si buď přečíst, nebo poslechnout, protože texty jsou i namluvené,“ uzavírá Eva Ampapová.

Spustit audio

Související