Z třetího nádvoří zámku v Brtnici odstěhují kašnu, pomůže to odvlhčení památky

20. duben 2023 06:00

Zámek v Brtnici chátrá už 100 let, protože v roce 1923 do něj přestal šlechtický rod Collaltů investovat. Posléze dál degradoval pod komunistickou správou. Po sametové revoluci následovaly spory o vlastnictví a později památkářů s majitelem. Poslední spor teď skončil a obě strany věří, že se zámek podaří postupně opravit a dát mu nové využití.

„Na tom odřeném a oloupaném jsme se dostali na 19% vlhkosti, na tomhle modrém jsme se dostali na 24%,“ archeoložka Masarykovy univerzity v Brně Jana Mazáčková měří vlhkost zdí na zámku v Brtnici.

Vlhkost zdí na zámku v Brtnici měří studenti Masarykovy univerzity v Brně

Úplně prvotní renesanční zdivo má vlhkost 8%. „To je zajímavé, ty starší zdi tam jsou jakoby v bazénu, jak kdyby se potily,“ prohlíží archeoložka výsledky měření.

Vlhko je teď největším ohrožením zámku na třetím palácovém nádvoří.

Vedoucí památkové péče jihlavského magistrátu Dana Závodská chystá záchranné odvodnění nádvoří. Kvůli tomu je ze středu nádvoří potřeba odstěhovat kašnu. „Budeme tady dělat nové odpady dešťové vody a kanalizace,“ vysvětluje Dana Závodská.

Památkově chráněná kašna prý zachránila zdraví rakouského císaře. Na nádvoří zámku se dostala souhrou okolností při pozemkové reformě. „Nemá žádnou funkci, jenom ji sem přemístili z obavy, že by o ni mohli přijít,“ upřesňuje Dana Závodská.

Její původní místo bylo v zámecké aleji. Na třetí nádvoří by se měl naopak vrátit sloup s Madonou, který se teď nachází na nádvoří prvním.

Opravy rozsáhlého třetího nádvoří budou stát asi půl miliardy korun.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související