Jihlavu čeká jedna z největších změn v městské hromadné dopravě. Od února vyjedou trolejbusy a autobusy do ulic na nových linkách

31. leden 2023 07:20

Všichni, kdo se zítra v Jihlavě chystají jet městskou hromadnou dopravou, by si měli zkontrolovat jízdní řád. Vedení linek totiž čeká jedna z největších změn v historii městské dopravy. Poprvé do ulic vyjedou vozy s označením G a H.

Větší prostor v jihlavské městské dopravě dostanou od února trolejbusy. Linky G a H budou obsluhovat právě elektrická vozidla a nahradí autobusové linky 3 a 5, které naopak končí. Vše souvisí s nově postavenou elektrickou trakcí, která vede od obchodní zóny v ulici Romana Havelky až před vrátnici závodu Bosch v průmyslové zóně v Pávově.

Linka G bude jezdit z Horního Kosova směrem do průmyslové zóny v Pávově. Některé její spoje budou ale zajíždět až do Antonínova Dolu. Tam sice trakce dotažená není, ale počítá se s nasazením takzvaných parciálních trolejbusů, které dokážou jet několik kilometrů jenom na baterii.

Linka H bude okružní. Z průmyslové zóny v Pávově kolem DKO k poliklinice a přes Žižkovu a Seifertovu ulici se vrátí po stejné trase do průmyslové zóny. Zároveň bude jezdit ještě nová autobusová linka s označením 2. Její trasa povede z Velkého Beranova do Zborné.

Podle ředitele Dopravního podniku Radima Rovnera bude potřeba vyslat do terénu víc řidičů. „Personální potřeba se navýší asi o jeden a půl člověka. Je to v souvislosti s tím, že spoje budou mít pravidelné vyrovnávací časy na konečných, aby se nám lépe dařilo dodržovat jízdní řád a samozřejmě i ti řidiči po jednotlivých kolech měli nějaký odpočinek. V současné době nám chybí 6 řidičů, z toho 4 máme buď v autoškole, nebo v jednání o nástupu,“ řekl Rovner.

Kvůli lince G objednal dopravní podnik i nové parciální trolejbusy. Jejich dodávka má ale zpoždění, proto zpočátku budou část spojů obsluhovat autobusy.

Změny čekají i další linky ve městě. Podrobnosti si poslechněte.

Spustit audio

Související