Jihlavští senioři protahují svá těla na józe. Učí se dýchat i relaxovat

3. listopad 2021

Pohyb je zdravý. Jaký druh sportu ale vybrat, když už je nám pár desítek let a zdraví už není, co bývalo? Jihlavští senioři chodí na terapeutickou jógu do Sokola.

„Představit si pod tím můžete cvičení, které je stále jógové, ale je doplněné o terapeutické přístupy,“ vysvětluje pojem terapeutická jóga lektorka Bára Hochová.

Na její kurz do jihlavské sokolovny chodí především ženy ve věku od šedesáti let výš. „Pokud vědí, že mají nějaká omezení typu: bolívají mě záda, kyčle, kolena, tak se na to zaměříme,“ dodává. Používá proto i speciální pomůcky, jako je například SM systém nebo míčkování.

Jóga je specifická v tom, že klade důraz nejen na cvičení, ale i na dýchání a relaxaci. Ta je podle Báry Hochové snad nejdůležitější.

Jóga člověka rozhýbá i zklidní

„Potřebuji se hýbat, jsem zatuhlá,“ prozrazuje paní Bohumila důvod, proč si vybrala právě jógu. Paní Iva se naopak přichází jógou zklidnit. „Mám moc temperamentu,“ směje se. Obě se shodují, že se musely učit a stále se učí správně dýchat.

Také oprostit se od myšlenek na běžné denní starosti při relaxaci se člověk musí naučit. „Někdy je to těžký. Pomáhá se upnout na jednu věc. Představuju si moře,“ říká jedna z cvičenek, která si už připravila podložku na cvičení. Další prozrazuje, že se jí už relaxace daří. „Pak jsem taková spokojená a všechno mi jde lehce,“ říká.

Spustit audio

Související