Na stěně vodárny pod Brněnským mostem v Jihlavě je dílo od světoznámého sprejera

26. říjen 2021

Jihlava je bohatší o dílo světoznámého sprejera. Jeho obraz najdete na stěně vodárny pod Brněnským mostem.

Není sprejer jako sprejer. Sice ve městech pod rouškou tmy stále přibývají nelegální výtvory, na druhé straně si ale výtvory úspěšných sprejerů objednávají podnikatelé k ozdobení zdí svých firem.

A mezi lidmi, kteří tvoří takzvaný street art nebo mural art jsou i světově známí umělci. Jeden z nich, říká si Chemis, zavítal do Jihlavy.

Začínal jako nelegální sprejer

„Pořád je tady předsudek, že kdokoliv dělá něco sprejem, je prostě vandal,“ říká Chemis. On sám také přiznává, že začínal jako nelegální sprejer. Jak ale říká, člověk se vyvíjí, a i on zjistil, že to pravé umění není možné vytvářet tajně, potmě.

Dnes je už profesionál s plným diářem zakázek. S úsměvem ale dodává, že během jeho práce na stěně stavbičky, která stojí mimochodem za sídlem Městské policie Jihlava, na něj kolemjdoucí několikrát volali policii.

Chemisova díla zdobí zdi na Sibiři i v New Yorku

Street artist Chemis je známý pod svým pseudonymem, a jeho občanské jméno zná jen málokdo. „Nijak své jméno neskrývám, ale snažím se působit pod svým pseudonymem.“ Narodil se v Kazachstánu, ale už v dětství se jeho rodina přestěhovala do České republiky.

Dnes jezdí za prací po celém světě. „Byl jsem například i na Sibiři,“ říká. Jeho dílo zdobí i stěnu New York Hall of Fame. „Zajímají mě témata sociální, ekologická, politická,“ říká.

Také na stěně za sídlem Městské policie v Jihlavě je obraz s tématem sociální inkluze v rámci mezinárodního projektu STAR neziskové organizace EPMA za podpory statutárního města Jihlava. Na mural, jak se tomuto výtvarnému stylu říká, je třeba se dívat z jednoho určitého místa. Chemis totiž rád využívá optických klamů.

Svůj mural vytvořily i děti z dětského domova

V rámci sociálního programu v Jihlavě s Chemisem spolupracovaly i děti z Dětského domova se školou. S jeho pomocí vytvořiy vlastní dílo.

Průběh práce natáčely na mobilní telefony a pod vedením lektorů Centra dokumentárního filmu zpracují krátký dokument.

Spustit audio