Jihlavští fotbalisté běhají po pravém anglickém trávníku

21. září 2016

Jihlavskému fotbalovému stadionu v Jiráskově ulici je už víc než šedesát let. Svou premiéru měl v roce 1955 při první celostátní spartakiádě. Zacvičil si na ní i Ladislav Novický. Tehdy ještě určitě netušil, že na tomto hřišti stráví celý život. Zpočátku jako fotbalista, později správce a trenér.

„Ta tribuna tam nebyla, ty ochozy byly takový delší, protáhlejší, ale ten ovál byl, tady byla jen jedna budova,“ Ladislav Novický ukazuje, co všechno se od padesátých let minulého století na fotbalovém stadionu v Jiráskově ulici změnilo. A to není všechno. Řada budov, kde je dnes zázemí, také nebyla tak dlouhá. Mezi domy byla proluka, která tehdy tvořila bránu mistrů. Právě tudy vstupovali cvičenci na spartakiádní hřiště. To bylo zpočátku pískové, tráva se tu objevila až v roce 1973. S ní pak i tribuna a atletická dráha. „Ta dráha se udržovala víc, než tráva. To se muselo válcovat, brousit,“ vzpomíná s úsměvem Ladislav Novický.

Jihlavané dřív chodili na fotbal do míst, kde je dnes autobusové nádraží

Před rokem 1955 měla Jihlava fotbalový stadion v místech, kde je dnes autobusové nádraží. „Tam se odehrávalo všechno. Fotbal i házená. V zimě to nastříkali a hrál se hokej. To hřiště bylo narvané, lidi chodili na fotbal, celé rodiny s dětmi,“ popisuje Ladislav Novický. On sám s fotbalem začínal tak, jak to dřív bývalo. S kamarády na plácku. Do klubu ho pak přivedl kamarád. Zpočátku hrál, později i trénoval a v sedmdesátých letech se stal správcem stadionu. V této funkci vydržel až do roku 2008. Na stadionu dokonce i bydlel.

Osivo do Jihlavy vozil správce stadionu Manchester United

Povinnosti správce stadionu jsou široké. Stadion nebyl jen jeden, k tomu i budova bazénu, tenisové kurty. To všechno je třeba udržovat, vytápět, v zimě shrabovat sníh. Nejdůležitější je ale přece jen fotbalový trávník. Ten jihlavský prý patří v České republice mezi nejlepší. Ladislav Novický říká, že ho založil dobrý trávníkář. Důležité je ale samozřejmě osivo. „Já jsem se shodou okolností seznámil s borcem, který dělá správce na Manchester United a ten mi začal vozit do Česka semeno,“ prozradil své tajemství bývalý správce. Starost o trávník je věčný kolotoč a dost potom zamrzí, když nezodpovědní hráči nebo i trenéři naběhnou při tréninku na trávu, když to není třeba. Když je například plocha mokrá.

Dětem dnes chybí všestrannost a začínají brzy

Dnes Ladislav Novický trénuje nejmenší děti. Některým je prý i pět let a sotva mluví. Říká také, že děti začínají trénovat brzy a chybí jim všestrannost, kterou by měli získat například při hodinách tělesné výchovy ve škole. Dobrý fotbalový trenér tak na všestrannost nezapomíná. „Vidíte to nadšení, elán těch dětí. Někdo chytne ty saze později, někdo dřív, až trošku začne chápat tu hru, začne přemýšlet, že dává góly,“ usmívá se trenér.

Ladislav Novický dodnes chodí na všechny zápasy FC Vysočina. Většinou u toho stojí. Je tak jako trenér zvyklý.

Spustit audio