Jednoruký pošťák byl hlavou party, která v šedesátých letech ukradla pokladnu v třebíčské poště. Bylo v ní skoro čtvrt milionu korun

13. listopad 2015

Přesně před padesáti lety, tedy v listopadu roku 1965, beze stopy zmizela z třebíčské pošty pokladna. Bylo to zvláštní. Kromě děr v podlaze po vytržené kase nebylo nic poškozené. Snad i proto kriminalisté hned začali pátrat přímo na poště. Případ vyřešili za pouhé dva dny. Za vším stál jednoruký zaměstnanec pošty.

Starý zažloutlý soudní spis má sílu asi osm centimetrů. Na jeho vršku je rozsudek. My jsme v pátrání začali na úplném dně. Kdo byl onen jednoruký pošťák? „Pomáhal na státním statku v době žní a traktor mu rozdrtil levou horní končetinu. Pak mu museli ruku amputovat. Bylo mu tehdy deset let,“ říká třebíčská archivářka Jitka Padrnosová. I tohle našla ve starém spisu. Je možné, že právě ten hendikep byl důvodem, proč chtěl pošťák udělat něco, na co se jen tak nezapomene.

Kumpány našel pošťák brzy. O přepadení pošty se domluvili sedmého listopadu v hospodě a už týden nato čin spáchali. Všechno do nejmenšího detailu připravil jednoruký pošťák. „On předal klíče, zajistil, aby bylo otevřené okénko, zajistil, aby byl u okna zezadu žebřík a řádně všechno zamknul a odešel,“ říká archivářka. Teď už bylo vše na kumpánech.

Archivářka Jitka Padrnosová s redaktorkou Irenou Šarounovou

Zloději se museli nadřít

„Ti dva jeho společníci se jednoduše dostali do budovy, měli i klíče. Vytrhli trezor z místnosti, oknem ho dostali ven a odvezli ho autem,“ vysvětluje Jitka Padrnosová a ukazuje dobové fotografie ze spisu. Je na nich auto, kterým zloději pokladnu odvezli. Byla to Škoda Tudor. Pro představu, pokladna měla rozměry sto krát šedesát krát čtyřicet centimetrů. Zloději se museli pěkně nadřít.

Kovovou kasu kriminalisté našli v řece až u Ivančic. Peníze pak rozdělené mezi kumpány. Na jedné z fotografií je plechovka od Fridexu plná peněz, kterou našli v pracovní skříňce jednoho ze zlodějů. V podstatě se poště vrátily skoro všechny ukradené peníze. Chybělo jen něco málo přes čtyři tisíce korun.

Nynější podoba pošty v Třebíči

Spis uvádí i to, na co zloději peníze použili. Jeden z nich si nakoupil oblečení, druhý dal menší částku manželce s tím, že si ji vydělal a nechal si opravit televizor. Všichni tři dostali nepodmíněné tresty odnětí svobody za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Jednoruký pošťák dostal nejméně. Protože sám nekradl, odseděl si ve vězení jen sedm let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.