Jedna bílá židle zlepšila ve Vyskytné česko-německé vztahy

14. říjen 2013

Když pojedete od Iglau dál přes Fussdorf, narazíte na Giesshübel. Tak nějak mohla vypadat rada řidiči ještě tak před sedmdesáti lety. Dnes byste z Jihlavy jeli přes Rantířov do Vyskytné nad Jihlavou. Zastavme se dnes třeba právě ve Vyskytné nad Jihlavou. Podle starých záznamů je název Vyskytná mnohem starší, než německá varianta. Později ale žily oba názvy tak nějak vedle sebe, stejně jako lidé v nich.

Archivář Ladislav Vilímek v Příběhu z Vyskytné nad Jihlavou popisuje soužití českých a německých obyvatel obce. Sám zažil návštěvu německých rodáků. Jedna žena zůstala v autobuse sedět s vysvětlením, že jí tady velmi ublížili. Ladislav Vilímek věděl, kde žena kdysi bydlela a nabídl jí židli, o které věděl, že je z její rodné chalupy. Chvíle při předání obyčejné staré židle byly velmi dojemné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.