Jeden z nejkrásnějších nožů na světě pochází z Dobronína

6. květen 2016

Naprostá většina majitelů zdobených nožů z damaškové oceli jsou sběratelé a své krásné nože vystavují doma ve vitríně. Jen asi deset procent jich chce mít nůž u sebe. Takové jsou zkušenosti nožíře Miloše Kislingera z Dobronína. První nůž si vyrobil ze zlomeného kuchyňského nože, ale vzápětí jej ztratil.

Po pár letech uviděl na výstavě nože z damaškové oceli a zalíbily se mu. Cenově byly nedostupné, a tak si vyrobil nůž vlastní – jako vyučený umělecký kovář to dokázal. Další udělal pro kamaráda a nakonec se zdobenými noži z damaškové oceli živí.

Ke zpracování čepele potřebujete kvalitní ocel a kompletní kovářské vybavení. „Kdybych měl vyjmenovávat, co všechno k výrobě nožů potřebuju, byli bychom tady do večera,“ směje se nožíř. „Špatně se to vysvětluje, ale je to jako když máte modrou a červenou plastelínu a promícháte je do sebe, to samé se dá udělat s ocelí, sková se dohromady, jen při teplotě třináct set stupňů. Po vyleštění a naleptání hotové čepele tam vznikají zajímavé vzory. Dělal jsem třeba ještěrky nebo spirálky – ty se dělají podobně jako štrůdl,“ připodobňuje svou práci laikům.

Nůž z damaškové oceli

Snažím se vybírat zajímavé, neotřelé nebo prehistorické materiály

K čepeli patří rukojeť, střenka. Každá je jiná, většinou z materiálů, které vám vyrazí dech. Mamutí žebro či stolička, mroží kel, perleť, polodrahokam, vzácné dřevo nebo meteorit. Čím je materiál tvrdší, tím lépe se s ním pracuje. Měkké nebo nahnilé dřevo a některé kusy ze zvířat se napouštějí ve vakuu pryskyřicí, která se dá i barvit. Rohy, kly nebo zuby z dosud žijících zvířat podléhají přísné evidenci a každý musí mít svůj certifikát a číslo. Miloši Kislingerovi se to ale vyplatí: „Ty nože jsou vlastně jako šperky,“ říká.

Rád popisuje nůž, který je vystaven v Českém národním technickém muzeu na výstavě o hornictví a hutnictví: „Chtěli spojení meteoritu s damaškovou ocelí, tak si u mě objednali nůž,“ vzpomíná. V České republice získal už dvakrát cenu za nejhezčí zavírací nůž, ale nejvíce si váží cen ze světových výstav. Blade show je název té největší v americké Atlantě. Tam získal Miloš Kislinger první cenu za pevnou dýku a čestné uznání za zavírací nůž. Tento měsíc se na světovou výstavu chystá Miloš Kislinger už potřetí.

Miloš Kislinger, nožíř
autor: dak
Spustit audio