Je mu dvacet devět a už je koncertním mistrem České filharmonie. Josef Špaček se snad se smyčcem v ruce narodil

30. listopad 2015

Josef Špaček hraje na housle, jejichž cena představuje sedmimístné číslo. Jeho učiteli byly světové houslové hvězdy, studoval na nejlepších školách a vyhrál prestižní soutěže. To je dobrý základ pro to, stát se koncertním mistrem České filharmonie, člověkem, kterého poslouchají první housle.

„Poprvé jsem housle držel, když mi byly tři roky. Našel jsem je ve skříni a začal na ně vrzat a do toho jsem si zpíval písničky z pohádek,“ vzpomíná Josef Špaček. On se asi stejně nemohl stát ničím jiným, než muzikantem. Muzikantská je totiž celá jeho rodina.

Housle, na které poprvé vrzal, už dávno vyměnil za jiné. Snil o hodně kvalitních a podařilo se. Teď hraje na nástroj, který vyrobil francouzský houslař v devatenáctém století. Jejich cena je dvě stě tisíc euro. Sám říká, že si je vybral za pouhé tři minuty. „Já jsem v té době měl půjčené stradivárky, takže jsem měl dobré srovnání. A když jsem tyhle housle poprvé držel v ruce, tak přeskočila jiskra,“ říká Josef Špaček.

Housle vyžadují pravidelný servis

Člověk by si řekl, že o takové housle se musí majitel nějak speciálně starat. Josef Špaček ale říká, že každý muzikant odmalinka ví, jak se o svůj nástroj starat. Vzácné housle by snad jen měl pravidelně vidět houslařský mistr, zkontrolovat je a vyčistit. Ani pouzdro nemá Josef Špaček speciální nebo dokonce pancéřované. „Je to pouzdro, jaké se dá koupit v jakémkoliv obchodě s hudebninami. Většina těch pouzder má schopnost vydržet menší pád,“ říká houslista a přiznává, že jemu naštěstí housle nikdy nespadly.

Čtěte také

Josef Špaček má za sebou výborné hudební vzdělání. Po čtyřech letech letních kurzů ho učitel v Americe připravil na zkoušky na Curtisův institut ve Philadelphii. „Zkoušky se podařily. Hlásilo se tam sto houslistů a vybrali šest. Bylo to strašně náročné,“ vzpomíná houslista. Curtisův institut ale nabízel jen bakalářské studium a Josef toužil po magisterském titulu. Ten nabízela proslulá Juilliard School v New Yorku. „ Měl jsem tam možnost studovat u Itzhaka Perlmana, což je jedna z největších houslových hvězd,“ říká pyšně.

Vyšší post pro houslistu v České republice, než je koncertní mistr České filharmonie, není. Přesto nějaké ty vyšší cíle Josef Špaček má. „Prostor u sebe vidím v sólové kariéře,“ říká.

Josef Špaček, houslista
Spustit audio