Jana Valentová žije tancem a ráda své umění předává dál. Dny má naplánované do poslední minuty

5. listopad 2018

Tanečnice, učitelka tance, vedoucí tanečního klubu, to všechno je Jana Valentová.

Je to ale také máma a pedagog na Střední průmyslové škole v Jihlavě, a aby toho nebylo málo, učí děti na základních školách etiketu. Za to všechno letos dostane Cenu rady Města Jihlavy.

Jana Valentová tančí odmalinka. Už ve čtyřech letech začala s moderní gymnastikou. „Ta mě ale tolik nelákala. Začala se do toho motat hudba, a bylo jasné, že to bude tanec,“ vzpomíná na své taneční začátky. První vystoupení absolvovala jako členka tanečního klubu Svištík pod jihlavským domem kultury. Po roce 1989 vznikl klub Hotch-Potch, ve kterém je od svých čtrnácti let trenérkou. Vystudovala taneční pedagogiku a spolu s Davidem Novotným vede taneční kurzy. „Je to radost, je to legrace, oba nás to strašně baví,“ říká David, a prozrazuje, že s Janou nejradši tančí waltz.

Mnohé děti v tanečním klubu vyrostly a staly se trenéry

Taneční klub Hotch-Potch navštěvuje každoročně kolem sto dvaceti dětí od tří let. Mnohé z nich v klubu vyrostou, a stejně jako Jana se stanou trenéry. „Janču znám od svých pěti let. Trenérka je bezvadná, někdy přísná, někdy hodná,“ směje se trenérka Lenka Blažková. „Mám v ní velkou berličku, jako všechny kolegyně, navzájem to funguje tak jak má,“ přidává se Šárka Vaňková, a své o trénování dětí ví i Veronika Bílková: „Janča, to je člověk, který má naplánovaný den do poslední minuty.“

„Jsem slyšet až na ulici,“ přiznává Jana. Důležitá je ale organizace a plánování

Pro neznalého vypadá taneční trénink jako chaos za zvuku hudby a spousty křiku. Jana má totiž velmi silný hlas. „Ano, jsem opravdu slyšet až na ulici,“ potvrzuje se smíchem. Dodává ale, že za vším je hlavně organizace a plánování. „Je hodně energická, a těm dětem se to snaží hodně vtlouct, myslím si, že ji to hodně baví, a ty děti to přebírají. Je to super práce,“ dodává Janin taneční partner David Novotný.     

Spustit audio