Iva Vlesiva fotí a chystá svatby a na kurzech učí květinové vazby

24. říjen 2019

Až se zkrátí dny a přijdou podzimní plískanice a mlhy, rozjasní nám domov barevný podzimní věnec.

Než se příroda uloží ke spánku, materiálu na výrobu barevného podzimního věnce je pořád všude dost. Pro fotografku a floristku Ivu Vlesivu je nasbírání plodů, větviček a keřů hračkou. A pak už to lehce naučí i zájemce, kteří přijdou k ní do kurzu. Většinu přírodnin na pestrobarevné věnce nasbírala v okolí Olší nad Oslavou, kde se kurz koná.

Podzimní věnec

Podzimní věnec ozdobí domácnost do doby, než přijde advent a vystřídá jej adventní věnec. „Je jedno, jestli si věnec pověsíme na dveře nebo dáme na stůl, ale ty podzimní věnce většinou věšíme,“ říká Iva. „Nejtěžší je korpus, ale ten už jsme zvládli, takže můžeme zdobit. Vyberete si kombinaci všech možných rostlin podle toho, co se vám líbí k sobě. Naděláme si takové malé kytičky, které budeme dokola postupně připevňovat drátkem,“ vysvětluje, když v kurzu ukazuje postup.

Svoji v chvojí

Když Iva Vlesiva nefotí nebo nepořádá kurz, chystá svatbu. Agenturu Svoji v chvojí založenou na přírodním pojetí každé svatby vymyslela při focení. „Svatby fotím už osm let, a přitom jsem si říkala, že bych je mohla i zdobit, a jak se mi postupně nabalily nápady a postupně i kreativní kamarádi z mého okolí. Čím dál víc lidí chce svatbu jednoduchou, přírodní, a to se mi na tom líbí. Že se nechtějí ničím chlubit a o své svatbě přemýšlejí jinak,“ usmívá se umělkyně.

Ve volných víkendech, kdy nechystáme žádnou svatbu, připravuje Iva Vlesiva kurzy s různými náměty. Po podzimních věncích přijde na řadu adventní a vánoční výzdoba.

Spustit audio