I ty nejmenší stavbičky ztracené v přírodě si zaslouží péči. Dobrovolníci z Humpolecka jich už opravili desítky

Křížky ztracené v lukách, rozlámaná boží muka a povalené smírčí kameny, to všechno nenechává v klidu dobrovolníky z Humpolecka. Jen v minulém roce opravili takových památek devět a před sebou mají dlouhý seznam dalších.

„Já myslím, že je škoda každé památky, která někde zarůstá v kopřivách, je zapomenutá. Proto jsme je začali postupně opravovat,“ říká Pavel Koubek ze Sdružení Zelené srdce. Parta osmi dobrovolníků se stará o památky na Pelhřimovsku, většinou v okolí Humpolce. Všechno dělají zadarmo. Peníze shánějí jen na materiál a práci odborníků. „Naším největším nepřítelem není nedostatek peněz, ale nedostatek času,“ vysvětluje Pavel Koubek. I proto vyjíždějí jen do svého blízkého okolí.

Kaplička u Bácovic dostala vnitřní omítku a nové dveře

Jednou z posledních stavbiček, které parta dobrovolníků pomohla, je kaplička u Bácovic. „Byla opravená v devadesátých letech a pak na ni místní zapomněli a tu kapličku začaly pohlcovat bezové keře. My jsme v loňském roce ty bezy vyřezali, vyčistili jsme okolí, nechali jsme udělat nové vnitřní omítky a nechali jsme udělat nové dveře, které byly zničené,“ popisuje Pavel Koubek. V kapličce jsou teď i svaté obrázky. Dobrovolníci ji sami zasvětili Panně Marii. „Na oficiální zasvěcení panem farářem třeba ještě dojde,“ dodává.

Kaplička, Bácovice

Kámen u Bystré připomíná dávnou vraždu

V roce 2006 se neznámo kam ztratil smírčí kámen, který stával u Bystré nedaleko Humpolce. „Nechali jsme u mistra kameníka udělat alespoň repliku, která stojí na místě, kde ten kamen stával,“ říká Pavel Koubek. Samozřejmě pátral i po příběhu, který ke každému smírčímu kameni patří. Tady se toho podařilo zjistit jen málo. „Údajně měl být postaven na památku vraždy muže z Bystré,“ dodává.

Ze slepence jsou zase krásná boží muka

Záchrany se dočkala i boží muka, která stojí nedaleko Dubí. Těm se v roce 2005 ztratila vrcholová lucerna. Někdo ji časem nahradil polámaným křížem, ale moc parády to nedělalo. „Povedlo se nám sehnat peníze na to, abychom mohli ten ulomený kříž sundat a u mistra kameníka objednat novou lucernu. Už to zas vypadá jako boží muka, a ne jako slepenec dvou památek, které k sobě vůbec nešly,“ říká Pavel Koubek.

Za dobrý skutek bývá člověk po zásluze potrestán

Dobrovolníci ze Zeleného srdce samozřejmě zjišťují, jestli nejsou kříže, kapličky nebo boží muka zapsané v seznamu kulturních památek. V tom případě pak spolupracují s památkáři. Většinou stačí kovové kříže obrousit a nově natřít, vyčistit zarostlé okolí a sem tam přidat kytičku nebo zapálit svíčku. Zatím si nikdo na práci dobrovolníků nestěžoval. „Někdy z toho mám obavy, aby se to nestalo. V dnešní době člověk neví, za jaký dobrý skutek může být člověk po zásluze potrestán,“ usmívá se Pavel Koubek.

Boží muka, Dubí
Smírčí kámen, Bystrá
Spustit audio