I s těžkou nemocí vychovává dva syny a maluje obrazy. Veronika Součková své sny nevzdává

21. prosinec 2023

Nemoc někdy člověku dokáže v životě házet klacky pod nohy. Je ale třeba se nevzdat. Tak jako Veronika Součková z Chrástova na Pelhřimovsku, která trpí chorobou zvanou lupus.  Odměnou jsou jí dva synové a vlastní výstava obrazů. 

"Jmenuje se systémový lupus erythematodes. Zkráceně se tomu říká SLE," pojmenovává svou nemoc, která patří mezi autoimunitní, Veronika Součková. Zřejmě ji v sobě měla dlouho, ale probudil ji až náročný porod prvního syna. "Narodil se v sedmém měsíci, měl jenom 800 gramů, s mozkovou obrnou," vzpomíná na těžké chvíle před sedmnácti lety. Tehdy jí začaly bolet klouby tak, že ani neudržela v ruce hrnek. Lékařská diagnóza byla jasná.

Veronika musí často navštěvovat lékaře a bere spoustu léků. S velkou pomocí své matky vše zvládá, a protože vždy toužila mít dvě děti, rozhodla se splnit si po deseti letech i toto velké přání. "Byla jsem hlídaná, druhé dítě je v pořádku," svěřuje. Dva synové jsou teď jejím velkým štěstím a životní náplní. Svému zdravotnímu omezení musela přizpůsobit i zaměstnání. Pracuje dnes na základní škole ve Vyskytné jako asistentka pedagoga.

Ve chvílích, kdy nemoc udeří, musí Veronika zmírnit, a možná i tak trochu své starosti ventilovat. "Vždycky jsem ráda malovala, teď jsem si na to vzpomněla, a začala malovat víc," říká s tím, že někdo o jejích obrázcích říká, že jsou depresivní. Jsou hodně barevné, často extravagantní. "Mně se ale tenhle styl líbí." S podporou rodiny se rozhodla uspořádat výstavu v knihovně ve Vyskytné. "Spousta lidí říkala, že by bylo dobrý to nechat natisknout na trička," dodává s úsměvem. 

Spustit audio