I fotbalisté pražské Sparty měli za války bídu a přilepšovali si, jak uměli. Třeba zápasem v Kamenici nad Lipou

1. červenec 2016

V Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku mají jediný stadion v České republice, který je pojmenovaný po herci Vlastovi Burianovi. Stojí za tím jeden jediný fotbalový zápas, který Vlasta kdysi za druhé světové války soudcoval. On byl totiž nejen králem komiků, ale i zdatným sportovcem.

„Před asi sedmi osmi lety jsem vydražil krásný album dobových fotek z roku 1943, ty fotky byly s Vlastou Burianem, byly se Spartou Praha s A týmem tehdejším a byly z Kamenice nad Lipou,“ tak nějak začalo před lety pátrání kamenického rodáka a zároveň předsedy správní rady Společnosti přátel Vlasty Buriana, Tomáše Mádla. Zjistil, že ve válečné době existovala společnost, kterou vedl Vlasta Burian, a sestávala z hráčů Sparty. Ta parta jezdila po vlastech českých a hrála fotbal pro pobavení místních obyvatel. Byl v tom i další, praktičtější důvod. Ligový fotbal se za protektorátu nehrál a sportovci si potřebovali přilepšit. Když tak jezdili po městečkách, starostové se chtěli ukázat a pokaždé z toho něco bylo.

Kameničtí dostali napráskáno. Dvacátý gól už Burian neuznal

Jeden takový zápas sehrála Sparta 11. září roku 1943 i v Kamenici nad Lipou. Vlasta Burian tehdy soudcoval. „Hrála s místní jedenáctkou zápas, který pro ty místní nedopadl dobře, dostali strašně napráskáno. Prohráli devatenáct nula, a to jen proto, že ten dvacátý gól hlavní sudí Vlasta Burian neuznal, už mu to přišlo hodně,“ popisuje slavný zápas Tomáš Mádl. Kameničtí ale na Vlastu Buriana nezanevřeli ani po té velké prohře. Když po mnoha letech přišel Tomáš Mádl se svým kamarádem Štěpánem Kučerou na nápad přejmenovat místní stadion po Vlastovi Burianovi, tak návrh prošel.

Kamenice teď má Městský stadion Vlasty Buriana

Pod tribunou stojí památník, na kterém je vytesaný nápis. Jeho součástí je i citát Burianova velkého přítele Jaroslava Marvana. „Jaroslav Marvan kdysi prohlásil. Vlastík miloval fotbal snad víc než divadlo, a když nehrál, tak pískal jako sudí. A to výtečně,“ čte přímo z kamenné desky Tomáš Mádl.

Burian byl brankář A týmu pražské Sparty

Vlasta Burian nebyl jen ozdobou sparťanského týmu. Byl vášnivý sportovec. „On byl nejenom fotbalista, byl i brankář. Chytal na špičkové úrovni, skutečně chytal za A tým Sparty Praha, a skutečně chytal za A tým Viktorky Žižkov,“ potvrzuje Tomáš Mádl.

Spustit audio