I drapák na hnůj se může stát uměleckým dílem. Honza Horníček ho použil jako nohy ke stolu

OBSAHUJE FOTOGALERII! Když někdo dělá něco rád, je to vidět. Honza Horníček z Pelhřimova je sice původně strojař, ale brzy začal dělat věci, které ho baví. Pracuje se dřevem, kůží, kovem, ale i s předměty, které najde na smetištích. A vznikají umělecká díla.

„Původně jsem chtěl být muzikant, takže jsem chodil na kytaru. Muzikanta dělám pořád, ale amatérsky,“ říká Honza Horníček a jeho vyprávění potvrzuje i kytara, která má v jeho dílně čestné místo. Od dětství prý stále něco kutil, a když začal chodit s dívkami, vyráběl jim různé přívěsky. Začínal s materiály, které se snadno amatérsky opracovávají, jako je třeba dřevo.

Originální šperky a galanterii vyrábí z kůže, dřeva a nerezové oceli

Dnes vycházejí z rukou Honzy Horníčka originální kožené kabelky, pásky a šperky z nerezové oceli. Materiály mezi sebou rád kombinuje. Kožená kabelka tak může mít dřevěné stěny, opasky zase kovové spony.

Výrobek Honzy Horníčka
Výrobek Honzy Horníčka

Ze ztrouchnivělého stromu bude originální květináč

Záběr pelhřimovského umělce je ale mnohem širší. Uprostřed dílny mu stojí torzo ztrouchnivělého stromu. „To uvidím venku něco, co se mi líbí, a pak se do toho snažím co nejméně zasahovat. Ono to vypadá, že jsem to takhle našel venku, ale je na tom asi víc práce, než kdyby to měl člověk dělat znova. Než se to vyčistí, ta vyhnilá dutina,“ popisuje a dodává, že konečné dílo bude stát na kamenech a bude z něj vyrůstat rostlina.

Muchoještěr je svařený z částí vysloužilých zemědělských strojů

A to stále není všechno, co v dílně Honzy Horníčka vzniká. Rád prochází skládky a hledá části vysloužilých zemědělských strojů. „Tohle je z nakladače na hnůj, ty drapáky,“ ukazuje na tři nohy designového stolku. Jeho deska je z masivního kusu dřeva. Z částí nářadí svařuje i zajímavé sochy. Člověk by na první pohled nepoznal, že hřbet Muchoještěra, jsou lopatky z radlice. Nový život dokázal dát i svým starým rozšlapaným polobotkám. „Jsem z toho strhnul podrážku a nechal si tam dát pohorkovou a pak jsem to celý spoutal do řemínků,“ říká. Boty, které vypadají jako model ze středověku, prý pak i nosil.

Honza Horníček

S partou kamarádů rád improvizuje

Do zapomnění nezapadla ani láska k hudbě. Na španělku, která stojí v dílně, si rád zahraje vážnou hudbu. S partou kamarádů pak hraje, jak sám říká, intuitivní hudbu. „Těžko to pojmenovat ten žánr, takový blázinec,“ směje se.

Spustit audio