Huskymu Kidovi je dvanáct let, ale pořád je to pes. Zasloužil by si dožít mimo útulek

VIDEO UVNITŘ! Na Vysočině je několik zvířecích útulků a v nich desítky psů a koček, kteří by rádi našli nové majitele. My v Českém rozhlasu Region jim chceme pomoci, a proto vám postupně představíme chlupáče se zajímavými příběhy. Tentokrát jsme zajeli do třebíčského útulku na zámku.

Celé psí osazenstvo nás štěkotem vítá, za chvíli ale poslušně zmlkne. Tak to má být a znamená to také, že tady se psi mají dobře. To ale samozřejmě neznamená, že by tady měli být dlouho. Každý útulek je vlastně přestupná stanice, ve které zvíře dostane zdravotní ošetření, stravu a ubytování, ale lásku by měl najít u svého nového pána. Přesto se ošetřovatelé nevyhnou tomu, že k některému obyvateli útulku přilnou. To je určitě i případ huskyho Kida.

Je to husky, takže má problém s malými psy a kočkami. S lidmi je parádní

„Kid je v útulku už déle než pět let a myslím si, že pes tohoto ražení by si zasloužil dožít v příjemnějších domáckých podmínkách,“ představuje svého opravdu už kamaráda vedoucí útulku Vlastislav Malý. „Kid se k nám dostal v roce 2011. Byl odchycen u Dalešické přehrady u obce Stropešín. Je to kamarádský pejsek, který má jedinou nevýhodu. Je to husky, takže má problém s menšími psími plemeny a s kočkami. S lidmi je ale naprosto parádní,“ dodává vedoucí útulku. To, že je pes k lidem, se pozná u odchyceného psa hned. A naopak, hned se pozná, že měl s lidmi problém.

Kida bolí zadní packy. Léky ale nejsou drahé

Kid už je starší pes. Odhadem je mu už dobrých dvanáct let, ale stále rád chodí na procházky. Žádné velké túry už ale nezvládne. „Jediné, na co bych případného majitele upozornil, je, že ten pes má dysplazii,“ upozorňuje Vlastislav Malý. Znamená to, že Kid špatně chodí na zadní packy a musí brát léky, aby neměl bolesti. Podle vedoucího útulku ale nejsou léky drahé. Ideálním útočištěm by pro Kida byl rodinný domek se zahradou, ve které by měl výběh. V žádném případě to není pes do bytu.

Procházky má Kid zajištěné. Je to dobrý parťák

Sibiřský husky Kid má už teď v Třebíči svůj funklub. Díky možnosti půjčovat si psy na procházku se dostane ven často. „Kid chodí poměrně pravidelně, už máme vytipované lidi, kteří se vysloveně o něj přihlásí a Kid, když je vidí, tak dělá jak satan,“ směje se Vlastislav Malý.

Spustit audio