Hovawart Dasty má svou hlavu. Hlídač je ale bezvadný

1. březen 2018

OBSAHUJE VIDEO/FOTO! Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích najít nového pána. V zařízení v Polné na Jihlavsku žije Dasty. Má sice složitější povahu, ale to prý je u jeho rasy obvyklé. A podle provozovatelky útulku Lenky Dvořákové je skvělý hlídač.

Dasty žije v polenském útulku od Vánoc. Přivedla ho jeho majitelka poté, co pokousal jejího tchána do nohy. Hovawart je totiž rasa typická svéhlavostí, a je třeba psa naučit, že může reagovat jen na přímý pokyn svého pána. „Panička s ním chodila na cvičák, to bylo v pořádku. Všechno ale řešili pozitivní metodou,“ vysvětluje chovatelka a cvičitelka psů Lenka Dvořáková. Sama teď s Dastym intenzivně pracuje, a říká, že se jeho chování pomalu zlepšuje. Stále ale ještě reaguje i na podněty, při kterých by měl zůstat v klidu.

Dasty potřebuje pevnou ruku a pána, kterého bude respektovat

Dasty by podle provozovatelky útulku byl skvělým hlídačem pozemku neb zahrady. Je zvyklý na celoroční pobyt venku v boudě a ideální by pro něj byl pán s domem a zahradou někde na vsi, kde nebude na procházkách potkávat tolik lidí a psů jako ve městě. U svých dřívějších pánů byl zvyklý i na malou holčičku. Lenka Dvořáková ale Dastyho doporučuje radši lidem bez dětí a jiných psů.

Otužilý pes přežije venku i tuhou zimu. Potřebuje ale tučnější stravu

Hovawart je dlouhosrstý velký pes a konkrétně Dasty je zvyklý v boudě prožít i zimu. „Ta příroda mu už v říjnu velí: pozor, obal se, přijdou mrazy,“ říká Lenka Dvořáková s tím, že takový pes obyčejně přibere a naroste mu podsada. V takových mrazech, jaké panovaly letos na konci února, mu pak stačí přidat do boudy trochu sena nebo deku. „Ty se ale musí měnit, aby v nich nebylo vlhko,“ říká chovatelka. Je také nutné kontrolovat misku s vodou, aby nebyla zamrzlá a hlídat přísun žrádla. „Zvíře by mělo mít v jídle dostatek tuku. Je dobré přidat sádlo nebo škvarky,“ dodává.

Dasty, pes v útulku v Polné
Spustit audio