Hodnej, zlatej, super, chválí pacienti všech generací nemocničního průvodce Lubomíra Dvořáčka

20. březen 2019

„Já už tady chodím půl hodiny a plicní jsem nenašel. Hledám kardiologii, nevím, kde je,“ ozývá se u informačního koutku ve vchodu do Nemocnice Jihlava.

Podobné věty slýchá Lubomír Dvořáček už čtvrtým rokem. Každému bloudícímu návštěvníkovi cestu podrobně popíše nebo jej na místo osobně dovede. Zdá se to jako maličkost, ale jihlavská nemocnice díky němu získala čtvrté místo v celostátní soutěži Bezpečná nemocnice.

12 let sanitářem

„Dělal jsem tady dvanáct let sanitáře, takže jsem dobře poznal prostředí a všechna oddělení. Potom jsem byl dva roky v důchodu, a pak v nemocnici začala rekonstrukce interního pavilonu a bylo to nahlášeno na tři roky, tak mě požádali, jestli bych tady nevypomohl. Jenže od pacientů zjistili, že je to velice prospěšná služba, kterou si pacienti chválí,“ vypráví průvodce.

Pomohl tisícům lidí

Lubomír Dvořáček za čtyři roky svého průvodcování pomohl už tisícům lidí. Pořád se usmívá, a tak není divu, že má přátele mezi personálem nemocnice, i mezi pacienty. „S pacienty vzniká takové určité přátelství, zamáváme si, zdravíme se, příště už třeba dáme řeč. Je tady pro mě velice pozitivní prostředí,“ chválí i on svou práci.

„Dřív to bylo tak, že saniťák přivezl někoho na příjem, počkal, až jej přijmou a pak ho zavezl na to oddělení. Dneska jsou saniťáci tak vytížení, že dovezou pacienta, posadí ho tam a on je pak sám. Když jsou špatně pohybliví, tak já tam jdu, vezmu tašku, vezmu ty jeho francouzské hole a doprovodím ho. A ten jeho stres je pryč, pohoda, spokojenost,“ vypráví Lubomír Dvořáček a sám má na tváři široký úsměv.

To jste hodný, slýchá pan Dvořáček během své pracovní doby nejčastěji. „Ti mladí, když jim ukážu cestu, hned volají ‚no to je super!‘ a dokonce jsem i slyšel ‚to jste zlatej‘. Člověk je tak dobře hodnocenej, a když vidíte tu užitečnost, tak vás to nabije,“ říká s dojetím ochotný nemocniční průvodce.  ​

Spustit audio